Mundijal ruskoj ekonomiji donio 12,5 milijardi eura i 315 hiljada radnih mjesta

Dodajte komentar

Opšti pozitivni uticaj Svjetskog fudbalskog prvenstva, održanog ljetos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, objavio je organizacioni odbor Mundijala.

U “Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja Svjetskog prvenstva u Rusiji” koju je prenio TASS, napominje se da se pozitivan učinak Mundijala ogledao pored ostalog u povećanoj turističkoj potrošnji, ulaganjima u infrastrukturu i drugim faktorima.

Ukupno je Rusija, po podacima odbora, na pripremu i održavanje Svjetskog prvenstva održanog od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura.

Bolji od Brazila

Prvenstvo i njegova priprema su uticali na rast dohotka stanovništva od rada za 459 milijardi rubalja, uz stvaranje i održavanje do 315 hiljada radnih mjesta, kao i povećanje poreskih prihoda budžeta za 164 milijarde rubalja.

Ukupan uticaj SP-a na BDP procjenjuje se na 952 milijarde rubalja, što je 1,1 posto godišnjega BDP-a, kaže se u studiji.

Pritom se naglašava kako je po tome pokazatelju pozitivan uticaj SP-a u Rusiji veći od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od Mundijala u Južnoafričkoj Republici, uz ogradu da je tamošnji BDP u apsolutnom iznosu znatno manji nego u drugim zemljama – domaćinima prvenstva.

Zahvaljujući turističkoj potrošnji, u Rusiji su, po podacima iz istraživanja, znatno porasli prihodi od prodaje malom i srednjem poduzetništvu te su u posmatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *