Kanada će dobro zaraditi na legalizaciji marihuane

Osim što će pravosudna i policijska represija biti usmjerenija na nasilna kriminalna djela, kanadski građani mogu očekivati znatne finansijske dobiti nakonšto je na snagu stupila odluka o legalizaciji marihuane.

Medicinska upotreba kanabisa već je regulisana i zaživjela je u Kanadi, podstakavši stvaranje savremenih kompanija koje prodaju proizvode širom svijeta. Legalizacija rekreativne upotrebe dodatno će oživjeti cijelu kanadsku ekonomiju zbog povećanje proizvodnje, distribucije i turističke primamljivosti.

I prethodne ekonomske analize i stručni radovi kao što je “Visoke ekonomske koristi legalizacije marihuane u Kanadi” Aarona Cayera iz 2010. godine, isticali su kako će se izbiti značajan dio sredstava iz ruku mafije, što će joj oslabiti moć uticaja na društvo.

Cayer je u nsučnoj analizi kazao da će se dogoditi uštede novca poreskih obveznika u policiji, sudovima, zatvorima, kao i u zdravstvenoj zaštiti.

Osam milijardi dolara iduće godine

Finansijska tržišta pohrlila su u novi biznis i kanadski proizvođači kanabisa već zarađuju milijarde. Tri najveća preduzeća izlistana na berzi u Torontu već su akumulirala više od 30 milijarda kanadskih dolara (19,9 milijardi eura).

Legalizacija bi trebala da podstakne kanadsku ekonomiju i proizvede između 816 miliona do 1,1 milijardu dolara novih prihoda još u četvrtom tromjesečju ove godine.

Statistički zavod procjenjuje da će 5,4 miliona Kanađana kupovati kanabis u za to ovlaštenim trgovinama do kraja 2018. godine, odnosno 15 posto populacije.

Prema pisanju Financial Posta, predviđanja Toronto-Dominion (TD) banke govore o 8 milijardi dolara godišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda nakon legalizacije. TD je zbog legalizacije čak promijenio procjene godišnjeg rasta ekonomije, s početnih 2, na 2,2 posto.

Ekonomski analitičari predvidjeli su nagli skok u zapošljavanju dodatnih 150 hiljada ljudi nakon legalizacije u rekreativne svrhe, a poslovni časopisi počeli su da koriste slogan “Pot of Gold” koji u doslovnom prevodu znači “Ćup zlata”. Pot je inače ulični naziv za konoplju. Jedna od naslovnica poznatijeg ekonomskog časopisa prikazala je pak grumen zlata pored vrha indijske konoplje, ilustrirajući priču o novoj zelenoj groznici koja je zatresla Kanadu.

Rast dionica

Prošli mjesec Tilrey je postala prva kanadska kompanija za proizvodnju jake konoplje koja je dovršila početnu ponudu javnih dionica na glavnoj američkoj berzi, što je čini jednim od najslavnijih učesnika Wall Streeta u 2018. godini.

Naime, kanadska kompanija Tilrey ostvarila je rast od 51 posto u predtržišnom trgovanju dionica, nakon što je objavljeno odobrenje DEA-a, američke Uprave za primjenu lijekova – za uvoz njihove konoplje u SAD.

Kanabis je zamjena za lijekove protiv bolova, prepisane “opioide”, rekao je direktor Brendan Kennedy pozvavši farmaceutsku industriju da podrži proizvodnju i poslovanje kompanija kao što je Tilrey.

Predstavnik kompanije pozvao je na dalju saradnju i kompanije za hranu i piće. Aurora Cannabis je postigla rast od 30 posto u kanadskom trgovanju, nakon što je kanadski BNN Bloomberg izvijestio da Coca-Cola razgovara s Aurorom kako bi razvili napitke s kanabisom.

Danima prije najavljene legalizacije u Kanadi dionice kompanija za proizvodnju kanabisa ostvarivale su svakodnevni rast od nekoliko procenata.

Index.hr

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *