Facebookovi investitori žele smjenu Marka Zuckerberga

Dodajte komentar

Nakon niza skandala i kontroverzi, pojedini Facebookovi investitori, prije svega oni koji su u tu tehnološku kompaniju uložili javni novac, vjeruju da bi joj bilo bolje bez Marka Zuckerberga na mjestu predsjednika odbora direktora.

U srijedu je nekoliko američkih državnih i gradskih kancelarija za upravljanje imovinom zajedničkim snagama zatražilo od odbora direktora da smijeni Zuckerberga. Na tom položaju žele osobu koja bi bila nezavisna od njega kao osnivača i sadašnjeg izvršnog direktora.

Takav zahtjev postavio je Trillium Asset Management, koji predstavlja kancelarije za upravljanje imovinom New York Cityja, Rhode Islanda i Pennsylvanije, koji imaju uložena javna sredstava u Facebook.

Predlog ima male izglede za uspjeh, jer je Zuckerberg postavio kompaniju tako da zadrži kontrolu nad njom. Zuckerberg, naime, ima većinu glasačkih prava u Facebooku te 75 posto dionica B klase, koje mu daju deset puta više glasova nego dioničarima koji imaju redovne dionice.

Učiniti ulogu predsjednika odbora direktora nezavisnom pozicijom „najbolja je praksa upravljanja koja bi bila u interesu dioničara, zaposlenih, korisnika, i naše demokratije”, objavili su iz pomenutih kancelarija za upravljanje imovinom.

U junu je ta grupa podnijela izvorni predlog na istu temu. To nije prvi put da su se dioničari pobunili protiv Zuckerbergove strukture moći. Sličan predlog bio je iznesen i prošle godine. Iz Facebooka su tada saopštili da već imaju osobu na poziciji „vodećeg nezavisnog direktora” koja zastupa interese svih dioničara kompanije.

Za vrijeme Zuckerbergova ruvodstva, kompanja se suočila s nizom problema, među ostalim bila je korištena kao kanal za izborne malverzacije i širenje dezinformacija. Takođe, imala je problema s gubitkom povjerenja korisnika zbog narušavanja njihove privatnosti uslijed skandala s Cambridge Analyticom i nedavne krađe podataka koja je kompromitirala oko 30 miliona korisničkih računa.

LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *