Facebookovi investitori žele smjenu Marka Zuckerberga

Nakon niza skandala i kontroverzi, pojedini Facebookovi investitori, prije svega oni koji su u tu tehnološku kompaniju uložili javni novac, vjeruju da bi joj bilo bolje bez Marka Zuckerberga na mjestu predsjednika odbora direktora.

U srijedu je nekoliko američkih državnih i gradskih kancelarija za upravljanje imovinom zajedničkim snagama zatražilo od odbora direktora da smijeni Zuckerberga. Na tom položaju žele osobu koja bi bila nezavisna od njega kao osnivača i sadašnjeg izvršnog direktora.

Takav zahtjev postavio je Trillium Asset Management, koji predstavlja kancelarije za upravljanje imovinom New York Cityja, Rhode Islanda i Pennsylvanije, koji imaju uložena javna sredstava u Facebook.

Predlog ima male izglede za uspjeh, jer je Zuckerberg postavio kompaniju tako da zadrži kontrolu nad njom. Zuckerberg, naime, ima većinu glasačkih prava u Facebooku te 75 posto dionica B klase, koje mu daju deset puta više glasova nego dioničarima koji imaju redovne dionice.

Učiniti ulogu predsjednika odbora direktora nezavisnom pozicijom „najbolja je praksa upravljanja koja bi bila u interesu dioničara, zaposlenih, korisnika, i naše demokratije”, objavili su iz pomenutih kancelarija za upravljanje imovinom.

U junu je ta grupa podnijela izvorni predlog na istu temu. To nije prvi put da su se dioničari pobunili protiv Zuckerbergove strukture moći. Sličan predlog bio je iznesen i prošle godine. Iz Facebooka su tada saopštili da već imaju osobu na poziciji „vodećeg nezavisnog direktora” koja zastupa interese svih dioničara kompanije.

Za vrijeme Zuckerbergova ruvodstva, kompanja se suočila s nizom problema, među ostalim bila je korištena kao kanal za izborne malverzacije i širenje dezinformacija. Takođe, imala je problema s gubitkom povjerenja korisnika zbog narušavanja njihove privatnosti uslijed skandala s Cambridge Analyticom i nedavne krađe podataka koja je kompromitirala oko 30 miliona korisničkih računa.

LiderPress

Check Also

Povećava se zaduženost preduzeća

Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od tri milijarde eura bili su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *