Venecuela isključuje dolar iz deviznih transakcija

Dodajte komentar
Maduro

Venecuela će isključiti američki dolar iz zvaničnih deviznih transakcija i planira da se ubuduće oslanja na euro i ostale konvertibilne valute, a želi takođe da otvori bankovne račune u Aziji i Evropi za transakcije u konvertibilnim valutama, objavio je u utorak potpredsjednik vlade zadužen za ekonomiju.

Venecuela ne može koristiti dolar zbog američkih sankcija koje su “nezakonite, proizvoljne i suprotne međunarodnim propisima”, naglasio je potpredsjednik venecuelanske vlade Tareck El Aissami.

Sankcije Washingtona “onemogućuju dalje korištenje dolara u trgovini na venecuelanskom deviznom tržištu”, pojašnjava El Aissami. Američka “finansijska blokada” obuhvaća javni i privatni sektor Venecuele, uključujući farmaceutske kompanije i poljoprivredu, podsjeća potpredsjednik venecuelanske vlade.

Venecuelu je, prema podacima UN-a, od 2015. napustilo oko 2 miliona ljudi koji bježe iz haotične države koja je ogrezla u duboku ekonomsku krizu. Naime, državom vlada glad i neimaština, što je uzrokovalo dramatični rast kriminala, nesigurnosti i nedostatka bilo kakve perspektive za normalan život. Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pripisuje nestašicu hrane, lijekova i ostalih osnovnih potrepština američkom “ekonomskom ratu”. Kritičari pak odgovornost za krizu pronalaze u Madurovoj politici, uključujući i složenu mrežu kontrole trgovine valutama.

Sistem je kreiran prije 15 godina i bazirao se na subvencioniranim valutnim kursevima tokomk razdoblja visokih cijena nafte čiji je Venecuela značajan izvoznik. Nagli pad cijena nafte 2014. godine prouzrokovao je probleme u tom sistemu koji više nije mogao nabavljati dolare za ekonomiju.
Krajem avgusta Maduro je najavio vladine aukcije deviza putem sistema plutajućih kurseva Dicom. Sve privatne banke u Venecueli obvezne su da učestvuju u tim aukcijama.

Zvanična statistika pokazuje da je vlada putem aukcija ove godine prodala samo 75 miliona dolara, navodi Reuters.

Devizne rezerve Venecuele na najnižem su nivou u 20 godina i iznose 8,825 milijardi dolara, od čega dvije trećine čine zlatne poluge. Potpredsjednik vlade El Aissami objavio je u utorak da će dolar biti isključen iz tog sistema.

Dicom će “obavljati transakcije u eurima, juanima i svim ostalim konvertibilnim valutama i omogućiće deviznom tržištu korištenje svih ostalih konvertibilnih valuta”, pojasnio je.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *