Počela legalna prodaja marihuane u Kanadi, tržište vrijedno desetine milijardi

Dodajte komentar

U Kanadi je jutros počela zakonita prodaja marihuane, čime je ta zemlja postala najveće legalno tržište te psihoaktivne supstance.

Nekoliko sati prije otvaranja brojnih prodavnica te biljke u najistočnijoj kanadskoj pokrajini Njufaundlend i Labrador, jedan savezni zvaničnik rekao je za Asošiejted pres da će Kanada pomilovati sve koji su prema starom zakonu osuđeni zbog posjedovanja do 30 grama marihuane.

Zvanična objava pomilovanja uslijediće u toku dana, navodi AP.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi od 2001. godine, a vlada premijera Džastina Trudoa dvije godine je radila na legalizaciji njene upotrebe i u rekreativne svrhe.

Vlada je težila da prilagodi zakone promijenjenom odnosu društva prema marihuani i da zamijeni crno tržište regulisanim sistemom.

Prva zemlja koja je legalizovala marihuanu je Urugvaj.

Očekuje se da će širom Kanade, zemlje s 37 miliona stanovnika, biti najmanje 111 prodavnica marihuane.

Kanađani tu supstancu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu.

Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina, dok su pokrajine Alberta i Kvebek postavile tu granicu na 18 godina.

U Ontariju, uključujući grad Toronto, prodavnice marihuane neće biti otvorene prije proljeća, pošto vlasti te pokrajine s najvećim brojem stanovnika tek treba da usvoje izmjene propisa.

Procjenjuje se da će trgovina marihuanom donijeti nekoliko desetina milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *