Rolls-Royce i Intel rade na samoupravljivim brodovima

Rolls-Royce je najavio partnerstvo sa kompanijom Intel, a kao korak ka konstruisanju potpuno autonomnih brodova.

Naime, Rolls-Royce odjeljak koji se bavi gradnjom autonomnih plovila odvojio se od dijela kompanije koji je zadužen za proizvodnju automobila, te na tehnologiji autonomnih brodova radi od 2010. godine.

Brodograditeljski odeljak kompanije Rolls-Royce ranije je najavio da autonomna plovila planira do 2025. godine, a kao dio te inicijative se početkom 2018. pojavio Intelligent Awareness sistem za brodove sa posadom. Sistem se sastoji od mreže kamera, LIDAR-a i radara, koje nadgleda centralni program. Koristeći algoritme „mašinskog vida“, ovaj program traga za preprekama poput drugih brodova na pučini, o čemu obavještava posadu. U okviru novog partnerstva sa Intel-om Rolls-Royce će koristiti 3D NAND za čuvanje podataka koje prikupi centralni program, te Intel Xeon čipove koji će biti zaduženi za njihovu obradu.

Tako novi sistem predstavlja „oči i uši“ broda, te o potencijalnim preprekama koje bi mogle da dovedu do nesreće posadu obavještava u realnom vremenu. Pored toga, Intelligent Awareness sistem može automatski da klasifikuje brodove koji se približavaju, i odredi da li se radi o kruzerima, tankerima, ili o nekoj drugoj vrsti plovila, te da pruža bolju vidljivost i u lošim vremenskim uslovima.

Sistem se trenutno testira na malom broju brodova, a Rolls-Royce već počinje sa širom prodajom kako bi ga učinio dostupnijim, što će stvoriti uslove za detaljnije testiranje u različitim uslovima.

PCPress.rs

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *