Da li je talas rasprodaja dionica najava kraha berzi?

Dodajte komentar

Iako su američki berzanski indeksi u četvrtak probili ključnu tehničku podršku što sugeriše dalji pad njihove vrijednosti, tamošnji stručnjaci smatraju kako u talasu rasprodaja dionica ne treba tražiti početak kraja 10-godišnjeg bikovskog tržišta.

Nakon što je S&P 500 skliznuo dodatnih dva posto, zaustavio se na 2728 bodova, ispod 200-dnevnog prosjeka.

Radi se o najpopularnijem tehničkom pokazatelju trenda u cijenama dionica. Međutim, prošlonedjeljna rasprodaja nije najava ulaska u “medveđe tržište”, tumače američki analitičari.

“Investitori ne smiju da paniče”, izjavio je za CNBC Christopher Smart, voditelj analize u Baringsu. Prema njegovom mišljenju, za sada je riječ o privremenoj korekciji koja će malo “izduvati” tehnološke dionice. Slično misle i u kompaniji za upravljanje imovinom Amundi.

“Ekonomski indikatori i dalje nagovještavaju rast iznad prosjeka. Indikatori finansijskog tržišta su malo lošiji, ali nisu zastrašujući”, stoji u bilješci Amundija.

Shane Olivier, rukovodilac investicionih strategija u AMP Capitalu, podsjeća kako “istorija govori” da ulazak u medveđe tržište zahtijeva recesiju u SAD-u, a to nije slučaj. Iako se očekuje ove godine usporavanje ekonomskog rasta, monetarni uslovi u Americi “daleko su od zaoštrenih”, fiskalni podsticaji i dalje su na snazi i nema znakova koji uobičajeno prethode recesiji.

Christopher Smart smatra da investitori na dioničkom tržištu trenutno reaguju “emotivno” na rast kamatnih stopa, posebno nakon što je takvu politiku Feda predsjednik Donald Trump nazvao “ludom”, a tu su i trgovinske napetosti s Kinom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *