Draghi upozorio Rim da ne da preispituje euro

Italijanski zvaničnici moraju prestati sa preispitivanjem eura i neophodno je da se primire u svojim diskusijama oko budžeta, jer su već nanijeli štetu firmama i domaćinstvima, rekao je predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi.

Italijanska Vlada vodi verbalni rat sa evropskim zvaničnicima u vezi sa planovima za trostruko veći deficit u budžetu naredne godine.

“Povećanje budžeta u veoma zaduženoj zemlji postaje komplikovanije ukoliko počnete da preispitujete euro. Takve izjave nanijele su pravu štetu i ima previše dokaza da se zbog toga i povećava. Rezultat je da domaćinstva i firme plaćaju više kamate na pozajmice”, rekao je Dragi na konferenciji za novinare na Baliju, gdje se održava godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Vrijednost italijanskih obveznica naglo su skočile početkom jeseni nakon što je jedan od višerangiranih zvaničnika iz jedne od vladajućih partija tvrdio da će Italija imati korist od izlaska iz eurozone.

“Prvo što se mora uraditi jeste da se ublaži retorika, a potom se mora sačekati da se sagledaju činjenice”, naglasio je Dragi.

Check Also

Akcije IRF-a, Pošte i Aerodroma biće uvrštene na regulisano tržište

Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.