Unija poslodavaca: Pažljivo razmotriti ideju o neradnoj nedjelji

Dodajte komentar

Iako na adresu Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) do sada nisu stizali zahtjevi našeg članstva ovim povodom, UPCG će preduzeti sve potrebne radnje kako bi inicijativu predstavnika trgovačkih lanaca o uvođenju neradne nedjelje (podržanu od strane Odbora trgovine PKCG) što kvalitetnije razmotrila i time odgovorila potrebama svih crnogorskih privrednika koji posluju u sektoru trgovine, kažu u UPCG.

“Za početak, u UPCG podsjećamo da je u našoj zemlji ovo pitanje već regulisano i kao takvo ugrađeno u postojeći Zakon o radu. Naime, iako zakon u članu 62. predviđa da se sedmični odmor koristi nedjeljom, isti propisuje mogućnost da ukoliko priroda posla i organizacija rada kod poslodavca zahtijeva rad nedjeljom, tada je poslodavac dužan da odredi drugi dan za korišćenje sedmičnog odmora”, saopšteno je iz UPCG CdM-u.

Zato, kako dodaju, u UPCG smatraju da bez prethodne detaljne analize i sagledavanja mogućih posljedica po sve koji posluju u sektoru trgovine, bilo kakva slobodna interpretacija i dodatna regulacija postojećih sloboda privređivanja može rezultirati stanjem koje narušava dobre poslovne običaje i vodi ograničavanju fer tržišne utakmice.

“Ekonomska situacija u Crnoj Gori nimalo nije laka i kao takva se negativno održava i na poslodavce i zaposlene. Dublja analizauticaja predloženih promjena, a zatim i potpuno ravnopravan tretman svih koji posluju u sektoru trgovine, pristup je koji može kvalitetno odgovoriti izazovima ponuđene inicijative. U međuvremenu, valja se pozabaviti još jednim važnim pitanjem, a to su potrebe potrošača koje nije moguće promijeniti isključivo promjenom radnog vremena, već u prvom redu promjenom postojećih navika”, tvrde oni za CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *