Žugić: Unaprijeđena finansijska situacija u CG

Ekonomski rast u Crnoj Gori viši je od očekivanog, a finansijska i makroekonomska situacija u zemlji značajno je unaprijeđena kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa predstavnicima Holandsko – belgijske konstituence.

Nastavljajući učešće na godišnjem zasijedanju Svjetske banke i MMF-a, delegacija Crne Gore, koju predvode guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i ministar finansija u Vladi Crne Gore Darko Radunović, danas je imala brojne sastanke.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence Entoni Delanojem i njegovim zamjenikom Ričardom Dornbošem, Žugić je ukazao na činjenicu da je ekonomski rast ostvaren u Crnoj Gori viši od očekivanog i da je finansijska i makroekonomska situacija u zemlji značajno unaprijeđena.

“Takođe je istakao da je nivo loših kredita u bankarskom sistemu nastavio opadajuću tendenciju i da oni sada predstavljaju izazov samo za individualne banke”, navodi se u zajedničko saopštenjuz CBCG i Ministarstva finansija.

Ministar Radunović je saopštio da ubrzani ekonomski rast treba iskoristiti za sprovođenje strukturnih reformi, koje su veoma značajne.

Entoni Delanoj je istakao da „sa zadovoljstvom može konstatovati da je ekonomska situacija u Crnoj Gori značajno unaprijeđena”.

Pohvaljen kvalitet tehničke saradnje

Tokom sastanka sa zamjenikom direktora Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (MCM), Savastanom naglašena je izuzetna saradnja sa Ministarstvom finansija u segmentu upravljanja javnim dugom.

“S tim u vezi, u izvještaju MCM-a za proteklu godinu, posebno je pohvaljen kvalitet tehničke saradnje sa Crnom Gorom i okarakterisan kao jedan od najboljih primjera koordinacije. Razgovarano je o mogućnosti nastavka tehničke saradnje u oblasti razvoja domaćeg tržišta kapitala, uz održavanje opreznog odnosa izloženosti banaka prema Državi i uz dodatno unapređenje Strategije za upravljanje dugom”, navodi se u saopštenju.

U cilju daljeg razvoja finansijskog sistema, zatražena je tehnička pomoć za unapređenje konsolidovane supervizije i razvoja mehanizama za rezoluciju banaka.

Na sastanku sa izvršnom direktoricom IFC-a (International Finance Corporation) za Evropu i Centralnu Aziju Wiebke Schloemer, Radunović je izrazio zadovoljstvo značajnim rastom portfolija IFC-a u Crnoj Gori, posebno u oblasti infrastrukture i finansiranja projekata lokalne samouprave.

“Posebno je naglašen kvalitet ekspertske pomoći koju IFC pruža na projektu koncesije Aerodroma Crne Gore. Istaknuto je da donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu otvara nove mogućnosti za saradnju sa Crnom Gorom, obzirom da u realizaciji javno-privatnih partnerstava IFC ima ogromnu komparativnu prednost”, saopšteno je iz CBCG i MF.

(RTCG)

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *