Ovo je novi Novi BMW X5 (foto)

BMW X5 imao je Internet prezentaciju početkom juna, a svjetska sajamska premijera održana je na aktuelnom auto-salonu u Parizu.

Prethodna, treća generacija proizvodila se svega 5 godina, odnosno dvije godine kraće od prve i druge generacije koje su na tržištu opstajale po 7 godina, a u odnosu na prethodnika, novi X5 porastao je u dužinu za 36 mm, u širinu za 66 mm, dok je auto sada viši za 19 mm.

SUV ima i prostraniju putničku kabinu, s obzirom da je međuosovinsko rastojanje sada veće za 42 mm nego na odlazećem X5.

BMW će i u novoj generaciji X5 od decembra ponuditi doplatnu opciju trećeg reda sjedišta. U verziji sa 3 reda sjedišta, drugi red će moći da se pomjera pomoću električnih komandi, kako bi se napravilo mjesta za ulazak putnika u treći red.

Novi X5 ima prtljažnik koji u standardnoj konfuguraciji sa dva reda sedišta ima 645 litara, a obaranjem naslona povećava se na maksimalnih 1.860 litara.

U početku će kupcima širom svijeta biti dostupna četiri motora – dva benzinca i dva dizelaša.

Osnovnu benzinsku varijantu činiće turbo punjeni 3.0 litarski redni šestocilindraš koji proizvodi 340 ks (250 kW) i 450 Nm. Opremljen ovim agregatom, X5 će iz stanja mirovanja do stotke ubrzavati za 5,5 s, a maksimalna brzina iznosi 243 km/h.

Kupcima koji žele još snažniji motor, na raspolaganju je X5 xDrive50i pogonjen twin-turbo 4.4 V8 jedinicom sa 462 ks (350 kW) i 650 Nm. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za samo 4,7 s, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

BMW je saopštio da ova verzija neće biti dostupna na evropskom tržištu.

Uprkos aktuelnim kontorverzama oko dizel motora, BMW je zadržao u ponudi dva takva agregata, prevashodno zbog kupaca u Evropi. Bazični, 3.0 litarski turbo punjeni šestocilindraš isporučuje 265 ks (195 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Najmoćnija verzija na evropskom tržištu, do pojave novog X5 M, biće X5 M50d opremljen 3.0 litarskim šestocilindričnim dizel motorom sa 4 turbo punjača. Maksimalna snaga motora je 400 ks (294 kW), a najveći obrtni moment 760 Nm.

BMW X5 M50d od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,2 s, prije nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Svi motori upareni su sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem.

BMW će ponudi novog X5 kasnije upotpuniti još nekim varijantama, uključujući plug-in hibrid i pomenuti X5 M.

Kao što je to običaj prilikom lansiranja novih modela, BMW je uoči plasiranja X5 na tržište objavio nove fotografije ovog modela.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.