Odluka o sudbini mosta Verige do kraja godine

Dodajte komentar

Potreba i želja da se premosti Bokokotorski zaliv stara je više od 50 godina. Napokon, tek sada se nazire mogućnost da ideju staru pola vijeka sprovedemo u djelo, odnosno da izgradimo most Verige koji bi spajao dvije obale na najužem dijelu Bokokotorskog zaliva.

Iz državne kompanije Monteput, koja je bi bila i nosilac kredita za gradnju mosta Verige, za portal Standard su saopštili da je u toku donošenje odluke nadležnog ministarstva i Vlade Crne Gore.

“Tu odluku očekujemo do kraja godine. Početak realizacije procedure za usvajanje ove investicije i modela, investiranja iste, očekujemo u narednoj godini”, kazao je zvanično direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Velika prirodna prepreka na trasi Jadranske magistrale je Bokokotorski zaliv, koji putovanje od Herceg Novog do Budve i dalje prema jugu produžava za 40 kilometara.

Most Verige preko Bokokotorskog zaliva je sastavni dio brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, od granice sa Hrvatskom do granice sa Albanijom. Ukupna dužina mosta je 981 metar, od čega je glavni raspon između pilona 450 metara.

Dužina prilaznih puteva mostu sa obje strane iznosi ukupno oko 1.800 metara. Završen je i revidovan Glavni i Izvođački projekat mosta sa prilaznim saobraćajnicama i pratećim objektima. Izrađena je Fizibiliti studija, čiji rezultati pokazuju opravdanost izgradnje sa internom stopom rentabiliteta od 14,1 % u varijanti klasičnog državnog finansiranja iz domaćih izvora i kredita. Za gradnju bi trebalo izdvojiti 175 miliona eura, od čega bi veći dio sredstava bio uzet iz kredita koji bi uzela Crna Gora na period od 15 godina, sa pet godina grejs periodom i kamatom od tri odsto. Za sada najveće interesovanje za gradnju ovog mosta pokazali su Azerbejdžanci i Kinezi.

Kako se navodi u studiji opravdanosti, svrha investiranja i realizacije ovog infrastrukturnog projekta bila bi bolja povezanost gradova i rasterećenje magistralnog puta, zatim ukidanje trajekta i smetnji plovnog puta prema luci Kotor. Sa druge strane, ekonomski efekti ogledali bi se u smanjenju cijena putnih troškova i poboljšanju robne razmjene među gradovima.

“Most je od velikog značaja za međunarodno i domaće tržište jer se nalazi na Jadranskoj magistrali, a to je i jedini tranzitni put u toj oblasti. Most se nalazi u Bokokotorskom zalivu, u mjestu Verige, između Herceg Novog i Kotora. Teren u ovoj oblasti je dosta nepovoljan (brdovit) za izgradnju ovakve vrste objekta i zbog toga su potrebna velika sredstva i ulaganja za pripremu terena za sam početak radova”, navodi se u studiji opravdanosti.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *