Od sada moguće plaćanje saobraćajnih kazni platnim karticama

Dodajte komentar

Hipotekarna banka i kompanija Mastercard su, radi efikasnijeg plaćanja naknade za učinjene saobraćajne prekršaje, POS terminalima opremili 60 vozila saobraćajne policije i 10 graničnih prijelaza. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore.

Na ovaj način, vozači koji naprave saobraćajni prekršaj će moći predviđenu kaznu platiti putem svih kartica, izdatih od strane domaćih ili inostranih banaka, na samom mjestu učinjenog prekršaja, a sami POS terminali podržavaju kako standardno, tako i beskontaktno plaćanje.

Crnogorski građani i turisti će, na ovaj način, moći da uštede i vrijeme i novac i da svoju obavezu izvrše na najefikasniji i najlakši način, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će značajno unaprijediti i olakšati naplatu ovakve vrste naknada.

Izvršni direktor Hipotekarne banke za poslove sa fizičkim licima i naprednim kanalima prodaje, Nikola Špadijer, rekao je da je želja svih u Hipotekarnoj banci da svi vozači poštuju propise i brinu o svojoj i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju i da se ovi POS terminali što manje koriste.

„Ipak, Hipotekarna banka još jednom pokazuje da je uvijek spremna da inovativnim uslugama izađe u susret potrebama svojih klijenata. Mi ne možemo presudno uticati na saobraćajnu kulturu, ali možemo svima olakšati plaćanje, omogućavajući da to urade na siguran i jednostavan način na licu mjesta, štedeći tako i vrijeme i novac“, istakao je Špadijer.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, istakla je:

„Crnogorci prepoznaju kartice kao prirodnog partnera u iskustvu kupovine na standardnim lokacijama kao što su supermarketi, bioskopi i restorani, ali je važno imati u vidu da ljudi plaćaju i poreze, takse i kazne, odnosno da im je potrebna opcija za elektronsko plaćanje na nestandardnim lokacijama. Takav primjer su i saobraćajne kazne – niko ne voli da ih plaća, ali kada se prekršaj ipak desi, opcija da vozač kaznu plati standardnim ili beskontaktnim putem, sredstvom plaćanja koje već nosi sa sobom, čini taj proces praktičnijim i eliminiše potrebu za traženjem bankomata i čekanjem u redovima. Zadovoljavanje realnih finansijskih potreba potrošača je u fokusu našeg poslovanja i ponosni smo što je kompanija Mastercard prepoznata kao partner koji će Crnu Goru dovesti korak bliže pravom bezgotovinskom društvu.“

Rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Klikovac, osvrnuo se na značaj ovakvog servisa za MUP, ali i građane.

On je, između ostalog, naglasio: ‘’Ugradnjom POS terminala na graničnim prelazima i patrolnim vozilima službenika saobraćajne policije, na efikasan način biće riješen jedan od najčešćih prigovora inostranih turista koji su boravili u Crnoj Gori koji se tiče postupanja službenika Uprave policije, a to je nemogućnost plaćanja novčane kazne na licu mjesta’’.

Naime, na ovaj način će se prevashodno licima koja nemaju prebivalište u Crnoj Gori, omogućiti da u slučaju kada su počinili saobraćajni prekršaj, kaznu po izdatom prekršajnom nalogu plate preko POS terminala, bez odlaska do pošte ili banke. U prethodnom periodu su ova lica morala otići do najbližeg naseljenog mjesta gdje su mogli uplatiti kaznu, pri čemu se naročit problem javljao kod izvršenja prekršaja van radnog vremena ili u dane vikenda i državnih praznika, kada pošte i banke po pravilu ne rade. Na taj način su ova lica bila izložena dodatnom zadržavanju i troškovima.

Klikovac je posebno naglasio da će se ugradnjom POS terminala, pored lica koja nemaju prebivalište u Crnoj Gori, omogućiti i državljanima Crne Gore koji su počinili saobraćajni prekršaj, da mogu na licu mjesta uplatiti novčanu kaznu, bez odlaska u poštu ili banku. Plaćanje će, kod saobraćajne patrole na licu mjesta, biti jedino moguće izvršiti preko POS terminala, a ne i gotovim novcem.

Klikovac se osvrnuo i na olakšanje koje realizacija ovog projekta donosi u procesu rada saoobraćajne policije.

‘’Rad službenika saobraćajne policije, ugradnjom POS terminala, biti značajno olakšan, jer neće morati gubiti dodatno vrijeme čekajući da im lica koja nemaju prebivalište u Crnoj Gori, a počinila su prekršaj, donesu dokaz o uplati novčane kazne kako bi mogla nastaviti dalje putovanje kroz Crnu Goru’’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *