Naslovne strane dnevnih novina za 12. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Prosječan septembarski račun za struju 30 eura

Prosječan septembarski račun za električnu energiju za crnogorska domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 29,55 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG). Najniža potrošnja je, kako navode u kompaniji, očitana kod domaćinstava na Žabljaku u iznosu od 21,28 eura, dok su najviše struje prošlog mjeseca trošili Ulcinjani, u prosjeku 38,38 eura.

Od šuma u budžet 35 miliona godišnje

Sektor šumarstva, uz pravilno uspostavljen sistem organizacije državnih institucija, mogao bi do 2023. godine da ostvari prihod od oko 35 miliona eura godišnje navodi se u predlogu revizije Strategije razvoja šuma i šumarstva 2014-2023. godine, koji je Vlada juče usvojila na sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Kreditni rejting Crne Gore dobar

Kreditni rejting Crne Gore zasniva se na srednjoročnom ekonomskom rastu, koji je dobar, kao i procesu fiskalne konsolidacije i namjeri Vlade da osnaži fiskalnu poziciju, smatraju u međunarodnoj rejting agenciji Moody's. Ministar finansija Darko Radunović je na sastanku sa predstavnicima te agencije u Baliju u Indoneziji, kazao da je zadovoljan unapređenjem izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore iz “stabilnog” u “pozitivan”.

Dan

Vlada, Aco i A2A da vrate 27 miliona

Iako je glavna rasprava u sporu između kompanije M&V kompani Vasilija Miličkovića i Elektroprivrede (EPCG) trajala punih pet sati, odlučeno je da se održi još jedno ročište 22. novembra, kako bi se punomoćnici energetske kompanije izjasnili na navode tužioca prilikom sprovođenja dokaza. Kako su kazali, na jučerašnjem ročištu kod sudije Privrednog suda Danijele Vukčević nijesu imali dovoljno vremena da se na raspravi izjasne o svim navodima Miličkovića. On tužbom traži da se poništi odluka Skupštine akcionara EPCG o preuzimanju Rudnika uglja (RUP) donijeta 28. marta, a na osnovu koje su Vlada, A2A i Aco Đukanović, kao akcionari pljevaljske kompanije, dobili 27 miliona eura.

Izbrisali minus od 30 miliona

Skupština akcionara Željezničke infrastrukture (ŽICG) usvojila je odluku o smanjenju osnovnog kapitala tog preduzeća po osnovu pokrića akumuliranog gubitka od 30,6 miliona eura. Nakon što se ova odluka sprovede, ŽICG, koja sada ima ukupan gubitak od 30,6 miliona eura, će početi sa nule, a minus koji je napravljen u poslednjih deset godina faktički će biti izbrisan.

Broj zaposlenih smanjen za 339

Broj zaposlenih u javnoj upravije od 1. jula do 1. septembra smanjen za 339, od čega 96 na centralnom i 243 na lokalnom nivou, saopšteno je iz Vlade, koja je juče usvojila izvještaj o realizaciji plana optimizacije javne uprave 2018-2020, za period 1. jul 1. septembar ove godine. Kako je saopšteno nakon sjednice, u raspravi je ocijenjeno da je kvalitetna koordinacija procesa već u prvom izvještajnom periodu rezultirala uspostavljanjem trenda smanjenja zaposlenosti.

Pobjeda

Sezona će trajati do novembra

Predsjednik Odbora udruženja turizma pri Privrednoj komori Dragan Ivančević je kazao da će sezona prema najavama trajati do novembra. Za početak narednog mjeseca je najavio sjednicu na kojoj će razgovarati o rezultatima ljetnje sezone. Istakao je da će privrednici i dalje insistirati da pored promocije i marketinga crnogorske destinacije postoje i kadrovski stručno osposobljene lokalne turističke organizacije.

Stranci hoće da ulože 150 miliona u bioelektrane

Brojni strani investitori zainteresovani su da ulože u bioelektrane u Crnoj Gori koje bi proizvodile 100 megavata. Investicije se procjenjuju na 150 miliona eura, ali bi to zahtijevalo dodatne i ozbiljne analize navedeno je u revidiranoj strategiji razvoj a šuma i šumarstva do 2023. koju je Vlada juče usvojila.

Rejting zasnovan na rastu ekonomije

Kreditni rejting Crne Gore zasniva se na srednjoročnom ekonomskom rastu, kojije dobar, procesu fiskalne konsolidacije i namjeri Vlade da osnaži fiskalnu poziciju, saopštili su predstavnici međunarodne rejting agencije Mudis. Oni su na sastanku sa delegacijom crnogorskog Ministarstva finansija, na marginama redovnog jesenjeg zasjedanja Svjetske banke i MMF-a na Baliju u Indoneziji, pozdravili spremnost Vlade da obezbijedi punu primjenu mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *