Kvalitetno tržište kapitala značajno za državu

Dodajte komentar

Kvalitetno domaće tržište kapitala je veoma značajno za svaku državu, a njegov održiv razvoj trebalo bi afirmisati uz koordinisanu saradnju i institucionalnu podršku Vlade, ocijenjeno je na Konferenciji Montenegroberze.

Izvršni direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, kazao je da ta institucija, sa oko 2,5 miliona EUR kapitala koliko će imati na kraju ove godine, predstavlja stabilnu finansijsku organizaciju.

“Međutim, iskren da budem, nijesam zadovoljan trenutnim stanjem na crnogorskom tržištu kapitala. Smatramo da bi uz koordinisanu saradnju i institucionalnu podršku Vlade uspjeli da afirmišemno razvoj održivog crnogorskog tržišta kapitala”, rekao je Maksimović na događaju organizovanom povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Montenegroberze.

On je naveo da Montenegroberzi u prilog ide i trenutna situacija u bankarskom sektoru i značajno smanjivanje pasivnih kamatnih stopa koje će se, kako je naveo, sigurno zadržati neko vrijeme.

“S pravom očekujemo da će se dio sredstava usmjeriti na ulaganje na tržište kapitala. Upravo u tom segmentu nam je potrebna podrška”, dodao je Maksimović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Branislav Todorović, ocijenio je da je za svaku državu veoma značajno kvalitetno domaće tržište kapitala.

“Primarni značaj se ogleda u izgradnji tržišta kapitala preko kojeg se može obavljati uspješan proces transformacije vlasničkog odnosa kroz realizaciju procesa privatizacije, što se posebno odnosi na ekonomiju u tranziciji kakva je crnogorska”, rekao je Todorović.

On je podsjetio da je Vlada u prethodnom periodu uspješno realizovala dvije emisije državnih obveznica.

Povjerenje koje smo kao emitent dobili tom prilikom daje nam za pravo, prilikom donošenja odluka o budućem zaduživanju, da razmotrimo ponovo uslove zaduživanja i na domaćem tržištu“, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, podrška stranih partnera je od velikog značaja za razvoj tržišta.

Predstavnik Istanbulske berze, koja je partner crnogorskog tržišta kapitala, Mehmet Gonen, saopštio je da u vlasničkoj strukturi te berze država ima 95 odsto udjela.

“Mi smo akcionar u Montenegroberzi, imamo određeno pravo na koordinaciju, i pomažemo na svaki način na koji možemo. Prodajemo podatke stranim subjektima i željeli bismo više da se angažujemo. Nadam se da ćemo naći još neke nove načine saradnje”, poručio je Gonen.

Na konferenciji su učestvovale najeminentnije ličnosti sa područja tržišta kapitala iz Crne Gore i regiona i brojni eksperati sa finansijskih tržišta iz Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *