Dolar stabilan prema korpi valuta, talas prodaja dionica posustaje

Dodajte komentar

Kurs dolara u petak je na međunarodnim tržištima nadoknadio gubitke od dana ranije prema korpi drugih vodećih svjetskih valuta, jer su se u fokus investitora ponovo vratile kamatne stope nakon što je blago posustao talas prodaja dionica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se tako zadržao nedaleko nivoa zabilježenih na zatvaranju dan ranije, na 95 bodova.

Najnovije slabljenje dolara išlo je najviše na ruku euru, pa mu je cijena u petak dostigla 1,1611 dolara, najvišu nivo u proteklih nedjelju dana. Njegovom jačanju pridonijela je i objava zapisnika s posljednje sjednice ECB, koji sugeriše da ustraje na putu normalizacije ultrapopustljive monetarne politike u ovoj godini uprkos zabrinutostima vezanim uz usporavanje rasta u Evropi.

Japanskim jenom, obično privlačnim investitorima u vrijeme većih tržišnih previranja, jutros se pak trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu u poređenju s prethodnim zatvaranjem, od 112,34 jena. U trgovanju dan ranije nakratko je prema dolaru ojačao na najviše nivoe od 18. septembra pa se dolarom trgovalo po 111,83 jena.

Blagi oporavak dolara odražava povjerenje ulagača u američku ekonomiju, uprkos kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun Fedovog povećanja kamatnih stopa i rasprodaji dionica na američkim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *