Prodaje se farma McIntosh jabuka, nadahnuća Appleovog loga

Dodajte komentar

Prodaje se stari voćnjak u kanadskom Ontariju, rodna lokacija poznate McIntosh Red jabuke, koju je John McIntosh otkrio još 1811. godine i koja je postala jedna od najpopularnijih sorti koja je nadahnula i Appleov logo te Macintosh računare, piše BBC.

McIntoshevu farmu prodaje sadašnji vlasnik Gerd Skof za 875.000 kanadskih dolara ili 675.00 američkih.

Poljoprivredno gazdinstvo je prazno više od godinu dana i ko god kupi lokaciju u Dundeliju blizu granice sa saveznom državom New Yorkom moraće dobro da se potrudi oko popravki na gazdinstvu.

Novinar CBC-a koji je posjetio lokaciju opisao ju je jednostavno – „obraslo”. „Danas stabla McIntoshevih crvenih jabuka ostaju neobrezana i neobrana, sa stotinama kilograma voća koje truli na zemlji. Neka su nestala u divljoj obraslosti, zajedno s kruškom, šljivom i orahom, kako se voćnjak polako pretvara u šikaru”, napisao je Stu Mills za CBC.

McIntosh jabuku je toliko volio radnik Applea Jef Raskin da je imenom jabuke nazvao i poznati računar te kompanije, uz laganu promjenu spelovanja kako bi se izbjegla autorska prava neke druge kompanije.

Više je teorija o zagriženoj jabuci branda Apple, a jedna od popularnijih je da je zagrižena jabuka posveta Englezu Alanu Turingu, naučniku koji je zaslužan za razvoj modernih računara.

Uprkos svim njegovim zaslugama, bio je uznemiravan zbog svoje homoseksualnosti koja je u to vrijeme bila u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjena. Turing je umro 1954. godine od trovanja cijanidom, a vjeruje se da se ubio zagrizavši, upravo, otrovanu jabuku.

No, uprkos svemu popularnost McIntosh jabuka je oslabjela, pa sada čini samo četvrtinu kanadskog tržišta i 5 posto američkog tržišta.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *