Neradna nedjelja u trgovinama posebno važna za žene, porodicu, može se trgovati i subotom

Dodajte komentar
Ilustracija

U Crnoj Gori razmatra se uvođenje neradne nedjelje u trgovinama. Grupa trgovinskih lanaca predlaže da nedjelja bude neradni dan, a to je podržao Odbor trgovine Privredne komore.

Politički analitičar Predrag Drecun za CdM kaže da će ovo biti značajna promjena u navici potrošača i trgovaca jer smo dugo navilkli da trgovine radile nedjeljom.

“Ovo će sugurno voditi striktnijkem poštovanju zakona u smislu broja sati u radnoj nedjelji.  Vjerovatno je da će se ovo odraziti na profit ali će se brzo sve to nivelisati jer će se ljudi prilagoditi pa će više trgovati drugim danom vikenda, a to je subota, ili petkom.  Da bi se ovo komentarisali mora proći neka tri mjeseca da se vidi kako će sve to funkcionisati u praksi”, jasan je Drecun.

Potpredsjednica Demokrata ekonomista Zdenka Popović za CdM je kazala da smatra da, iako je predlog jednog broja trgovaca o uvođenju neradne nedjelje podržao Odbor udruženja trgovine Privredne komore, će se jako teško postići dogovor poslodavaca i trgovaca.

“U ovom slučaju interesi poslodavaca i trgovaca su u potpunosti suprostavljeni i teško će se naći neko kompromisno rješenje. U demokratskim društvima, nedjelja je odavno neradni dan. Ako je činjenica da u trgovini uglavnom rade žene koje inače rade i kad nisu na poslu, onda je jasno koliko bi njima značio jedan slobodan dan. U krajnjem, trgovina nije djelatnost koja zahtijeva neprekidan rad i samo dobrom organizacijom promet koji bi se ostvarivao nedjeljom mogao bi da se prelije na neki drugi radni dan. Problem poslodavaca koji se legalno bave trgovinom u slučaju uvođenja neradne nedjelje mogla bi biti siva ekonomija koja bi u tom slučaju bila u ekspanzij”, ističe sagovornica CdM-a.

Dodaje, da bi mogli da stanemo rame uz rame kada je u pitanju trgovina sa svim demokratskim drustvima, država mora stvoriti uslove i poslodavcima da normalno rade i stvaraju dohodak i trgovcima da ne strijepe od ucjena poslodavaca eventualnim otkazima usled smanjenog prometa zbog neradne nedjelje.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju sa podržavaju ovaj predlog. Ne vide zašto ne bi došlo do realizacije ovog predloga. Posebno ističu da bi realizacija”neradne nedjelje” dala doprinos očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva.

Da podsjetimo, sekretarka odbora udruženja trgovine Milica Tomašević juče je pojasnila da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, sa kojima je Komora razgovarala tokom obilaska preduzeća sjeverne i centralne regije.

Uz to, kako navode iz PKCG, predlozi su da se shodno određenim neradnim danima u Crnoj Gori, odrede i dani radnih nedjelja, odnosno shodno dogovoru trgovaca proporcionalno odredi dežurstvo nedjeljom, kao i radne nedjelje pred državne i vjerske praznike. Takođe, u mjesecima sezone kada je povećan obim posla (jun, jul i avgust) trebalo bi uvesti radne nedjelje kako bi svi spremno odgovorili potrebama sezone.

Treba napomenuti da pojedine zemlje EU godinama imaju zakonski regulisanu neradnu nedjelju u trgovinama.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *