Države kao brendovi: Zašto Crna Gora nije na listi?

Prema najnovijem izvještaju “Države kao brendovi za 2018”, koji objavljuje globalna konsultantska kompanija Brand Finance, među 100 najvrednijih brendova država u svijetu 14 je iz centralne i istočne Evrope, a po vrijednosti brenda iz tog regiona prednjači Poljska

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, na rang-listi se, pored Srbije, čiji se brend procjenjuje na 40 milijardi dolara, nalaze još samo Slovenija i Hrvatska. Srbija se tako popela za jedno mjesto u odnosu na 2017. godinu, zauzevši 80. poziciju na novoj rang-listi među 100 država svijeta koje su vrednovane kao brendovi.

Slovenija se zadržala na 62. mjestu, na kom je bila i prošle godine, mada je zabilježila rast vrijednosti brenda od 29 odsto na 82 milijarde dolara, dok je Hrvatska na 77. poziciji sa vrijednošću brenda od 42 milijarde dolara.

U izvještaju se navodi da devet zemalja iz regiona “i dalje čeka u redu” da se izbori za ulazak na globalnu rang-listu, a među njima su, pored drugih, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Belorusija, Gruzija, Moldavija…

“Priča o regionu je očigledno priča o rastu”, izjavio je Konrad Jagodžinski iz Brand Finance​a, dodajući da zemlje centralne i istočne Evrope nastavljaju da privlače investicije i turiste sa ostatka Starog kontinenta i iz drugih dijelova sveta.

Sjedinjene Američke Države su i dalje najskuplji brend među zemljama svijeta, daleko ispred ostalih, budući da je vrijednost brenda SAD procijenjena na 25.899 milijardi dolara.

Na drugom mjestu je Kina sa vrijednošću brenda od 12.779 milijardi dolara, a na trećem Njemačka sa 5.147 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Check Also

Drecun: Dobra odluka o vraćanju državi dijela Luke Bar, Željezare, Pomorskog saobraćaja

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da monopole i državne resurse nije trebalo privatizovati zato podržava …

Leave a Reply

Your email address will not be published.