Ferit Sahenk

Dogus Grupa prodaje hotele u Evropi

Dogus Grupa turskog milijardera Ferita Sahenka u potrazi je za kupcem svojih luksuznih hotela koje ima u Evropi, a među kojima je i Villa Dubrovnik, piše Bloomberg.

Na prodaju hotela (s cijenom većom od 8.000 eura za noć) turskog tajkuna tjeraju dugovi i ekonomska kriza u Turskoj, a kako piše u posljednjem finansijskom izvještaju kompanije, “na Dogus utiče inflacija i pad vrijednosti lire”.

Uz to, agencija Standard&Poor ocijenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinansiranje, a sumnja i da će sljedeće godine uspjeti da ispuni finansijske obveze bez prodaje imovine.

Prema našim saznanjima, Dogus u 2019. ima detaljan plan prodaje svojih nekretnina za otprilike 500 miliona eura, a većina njih nalazi se izvan Turske – objavili su analitičari S&P-a.

Uz Villu Dubrovnik, grupacija, kako tvrde upućeni, prodaje i italijansku Palatu Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna te Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu, a vjerovatno će se ti hoteli, koji su nekad bili u vlasništvu bogatih porodica, prodati individualno, a ne kao portfolio. Iako javnosti nisu poznata imena potencijalnih kupaca, navodno se radi o bogatašima iz Portugala, Španije, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Sahenk je ranije bio najbogatiji čovjek Turske te je nakon prodaje svog udjela u drugoj najvećoj turskoj privatnoj banci Turkiye Garanti Bankasi ulagao u hotele, marine i restorane. No, Dogus je upao u dugove te je stoga bio prisiljen na prodaju svoje imovine. Tako je  prodato je 17 posto u grupi d.ream International (koja posjeduje restorane), a u Istanbulu je prodao 313 miliona eura vrijednu imovinu.

Ukupni dugovi grupacije ove su godine narasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 miliona eura, a u sljedeće dvije godine dug će se popeti za još 253 miliona eura.

U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj za 70 miliona eura preuzela udio od 25 posto u Dogusovom D Marinasu, odnosno u deset marina koje se nalaze na obalama Hrvatske, Grčke i Turske.

Iz Dogus Grupe su međutim odgovorili da imovina i kompanije Dogus grupe u Hrvatskoj nisu u procesu prodaje.

“Upravo suprotno, usmjereni smo na svoje operativno poslovanje i planiranje investicija uključujući i projekt Maraska u Zadru. Dogus grupa aktivna je u sedam temeljnih sektora i industrija, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, medije, turizam i usluge, nekretnine, energetiku, te hranu i piće. Grupa broji više od 300 kompanija te u tako velikom konglomeratu u određenim ciklusima logično dolazi i do promjena strategija poslovanja, a grupa u saradnji s bankama trenutno radi na reprogramiranju kredita u dospijeću. Takođe, Dogus grupa trenutno pregovara i o određenim strateškim partnerstvima koja će dodatno osnažiti poziciju grupe”, saopštili su iz kompanije.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *