Naslovne strane dnevnih novina za 10. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Njemački turisti sve zainteresovaniji za Crnu Goru

Projekat izgradnje turističke destinacije Luštica Bay predstavljen je na EXPO Real sajmu koji se do sjutra održava u Minhenu. Prema riječima predstavnice kompanije Luštica Developmenta Slavice Milić, njemačko tržište pokazuje povećano interesovanje za Crnu Goru kao destinaciju.

Država izlazi iz Novog Duvanskog

Arapska kompanija BMJ Industries preuzeće do kraja sedmice većinsko vlasništvo u Novom duvanskom kombinatu, nakon što na sjednici Skupštine akcionara, zakazanoj za sjutra, bude donijeta odluka o dokapitalizaciji kompanije, kazao je Dnevnim novinama član Savj eta za privatizaciju i kapitalne projekte Branko Vujović.

MMF povećao stopu rasta BDP-a, revizija očekivana

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je u jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto. Eksperti MMF-a u prvoj ovogodišnjoj prognozi procjenjivali su da će BDP Crne Gore u 2018. ojačati 3,1 odsto. Komentarišući reviziju stope rasta koja je objavljena juče, u Ministarstvu finansija su Dnevnim novinama kazali da je ona bila neophodna i očekivana imajući u vidu pokazatelje o ekonomskoj aktivnosti za pola godine, koji, kako kažu, ukazuju na značajan rast domaće ekonomije.

Dan

Nikog neće goniti zbog otpisa 5,6 miliona eura

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kojim rukovodi Milivoje Katnić, saopštilo je da nema osnova za pokretanje bilo kakvog krivičnog postupka u vezi sa oslobađanjem 5,6 miliona eura duga kompaniji Adriatik marinas koja upravlja turističkim kompleksom Porto Montenegro.

Krivičnim prijavama će braniti Taru

Vađenje šljunka za potrebe gradnje autoputa predstavlja kršenje Deklaracije o zaštiti rijeke Tare koju je usvojila Skupština, ali i krivično djelo i gaženje Ustava po kojem je Crna Gora definisana kao ekološka država. To je ocjena sagovornika “Dana” nakon informacije da je Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivede i ruralnog razvoja izdalo rješenje kojim se kineskoj firmi CRBC daje tzv. vodna saglasnost da gotovo na samom izvorištu Tare vadi šljunak.

Predstavili se u Njemačkoj

Najveći investicioni projekat u turizmu i izgradnji rezidencijalnih sadržaja u Crnoj Gori, projekat izgradnje turisTičke destinacije Luštica bej predstavljen je na Ekspo real sajmu koji se do četvrtka održava u Minhenu u Njemačkoj. Radi se o najvećem evropskom sajmu nekretnina i investicija na kojem se predstavlja čitav lanac snabdijevanja međunarodnog sektora nekretninama – svi važni sektori su tamo, od koncepcije i dizajna, preko investiranja i finansiranja, realizacije i marketinga do rada i korištenja.

Pobjeda

Dug 654 miliona eura

U blokadi za 654 miliona eura je na kraju septembra bilo 17.150 preduzeća i preduzetnika. Broj blokiranih je 0,21 odsto veći nego u avgustu, dok je suma u blokadi veća za 0,33 odsto. Koncentracija duga je, kako je saopšteno iz CBCG, relativno velika. Deset najvećih dužnika blokirano je za 101,08 miliona eura.

Đukanović: Bićemo najdinamičnija ekonomija u Jugoistočnoj Evropi

Crna Gora će narednih par decenija biti najdinamičnija ekonomija i najprestižnija turistička destinacija u Jugoistočnoj Evropi, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović na investicionom forumu u Milanu ,,Kako poslovati sa Crnom Gorom”, pod pokroviteljstvom Hipotekarne banke. Na forumuje predstavljena istoimena knjiga počasnog konzula Crne Gore u Milanu Doli Predović, koja govori o investicionim potencijalima naše zemlje kroz statističke podatke i intervjue s preduzetnicima i političarima.

Ukinuti poslovnu i poresku tajnu

U Institutu alternativajuče su ocijenili dajavna uprava bez izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, otvaranja podataka o javnoj potrošnji i omogućavanja građanima da budu ravnopravni učesnici u razvoju javnih politika, ostaje zatvorena za suštinska pitanja od interesa za građane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *