Lidl sjutra otvara 12 trgovina u Srbiji: Već na startu osvaja 5 do 7 posto tržišta

Dodajte komentar

Kompanija Lidl Srbija sjutra će započeti operativno poslovanje otvaranjem 16 prodavnica u 12 gradova širom susjedne zemlje. 

Građani Beograda, Bora, Zrenjanina, Kragujevca, Leskovca, Niša, Novog Sada, Smedereva, Sombora, Subotice, Užica i Šapca prvi će imati priliku da se uvjere u jedinstveno iskustvo kupovine koje donosi prvi savremeni diskont u Srbiji.
Tim povodom juče je za predstavnike medija organizovan obilazak Lidl prodavnice u ulici Vojislava Ilića u Beogradu.

Otvaranje završenih prodavnica u drugim gradovima uslijediće od novembra i biće nastavljeno u narednim mjesecima, s obzirom na to da Lidl Srbija najavljuje dalje širenje maloprodajne mreže.

Lidl je za potrošače u Srbiji pripremio asortiman od 1.500 proizvoda, a na policama ovog diskonta naći će se jedinstveni Lidl brendovi, ali i proizvodi domaćih dobavljača. Prve potrošače u Lidl prodavnicama dočekaće više od 1.000 prodavaca.

Prema pisanju lista Danas, Lidl bi se vrlo brzo mogao pozicionirati veoma visoko po udjelu u srpskoj maloprodaji.

Prema procjeni Komisije za zaštitu konkurencije ove zemlje od prije nekoliko mjeseci, Lidl bi mogao da prigrabi od pet do sedam odsto tržišta, dok ekonomista Dragovan Milićević, bivši državni sekretar Ministarstva trgovine, vjeruje da bi već naredne godine Lidl mogao da zauzme od 10 do 15 odsto srpskog tržišta maloprodaje.

– Mislim da će Lidl vrlo brzo preteći Mercator grupu, naročito ako znamo kakvi sve problemi postoje, ali će i Delhaize izgubiti dio kupaca – napominje Milićević za Danas.

Dolaskom novog igrača možda na najvećem udaru biće značajan dio malih trgovaca.

Prema posljednjoj analizi tržišta maloprodaje u Srbiji, vodeći prodavci na malo, gledajući prihode u 2016, bili su belgijski Delhaize sa 21 odsto učešća i Mercator, u čijem su sastavu lanci IDEA i Roda, sa 16 odsto.

Treći učesnik po veličini na tržištu Srbije je DIS sa 3,56 odsto učešća, potom slijede Aman i Univerexport sa 3,48, odnosno 3,20 odsto. U prvih deset su i Gomex sa više od dva odsto i Metro, Quattro, PerSu i Vero, koji svi imaju manje od dva odsto učešća.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *