Preko 250 najznačajnih predstavnika italijanske privrede na skupu “Poslovati s Crnom Gorom” u organizaciji Hipotekarne banke

Preko 250 najznačajnih predstavnika italijanske privrede i javnog života prisustvovalo je danas promociji knjige naše počasne konzulke u Milanu, Dolly Predovic i panel diskusiji “Poslovati s Crnom Gorom”, koju je organizovala Hipotekarna banka u Milanu a čiji je počasni gost bio Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović kazao je da Crna Gora pokazala odlučnost u realizaciji vizije evropskog puta:

“Danas nema dileme da Crna Gora nezaustavljivo strijemi evropskom sistemu vrijednosti. Bez obzira na  konfuziju u evropskoj politici, posebno kada je posrijedi politika proširenja, nepokolebljivo se krećemo našom evropskom stazom. Mi želimo Crnu Goru zasnovanu na tržišnoj ekonomiji i vladavini prava i biće nam drago ako Evropa sačuva svoju viziju. Nema dileme niti bi smjelo da je bude za zemlje Balkana. Balkan je propustio toliko šansi da je potrošio alternative.Integracija Balkana je drugo ime za njegovu stabilnost“, rekao je Đukanović.

Dolly Predovic, počasna konzulka Crne Gore u Milanu je pozdravljajući učesnike i publiku upoznala prisutne sa sadržajem knjige  „Fare affari con il Montenegro“, ali i sa prirodnim, ekonomskim i kulturnim potencijalima Crne Gore:

“Ovo je svojevrsni vodič u kome su sakupljeni podaci i informacije neophodne svima koji žele da investiraju u Crnu Goru, kao i priče preduzetnika i političara, sadržane u intervjuima na kraju knjige, koje pružaju priliku da se iz prve ruke dobije informacija o iskustvima ljudi koji su poslovali sa Crnom Gorom ili o onima koji kreiraju političke sisteme kako bi privreda bila još dinamičnija”, kazala je Predović

Sa eurom,  kao zvaničnom valutom , dodatno  je ojačano povjerenje investitora i njihovo interesovanje da investiraju u zemlju koja se sve više razvija i ima velike ambicije za budućnost.

“Crna Gora se odlikuje izuzetno jakim i stabilnim bankarskim sistemom.  Kao jedina banka čiji su glavni akcionari Italijani, pojavljuje se Hipotekarna banka. Upravo kroz primjer Hipotekarne banke koja je za 10 godina povećala aktivu sa 40 na 520 miliona, jasno je da, raditi u Crnoj Gori i poslovati sa Crnom Gorom je ne samo moguće već i profitabilno”,istakao je  Nikola Špadijer, izvršni direktor Hipotekarne banke za retail i vice predsjednik Konfindustrije Crne Gore.

Petar Ivanović član crnogorskog Parlamenta, kroz izuzetno zanimljivu prezentaciju, podsjetio je da Crna Gora  stabilna investiciona destinacija:

“Crna Gora je punopravna članica NATO-a, sa najvećim prilivom stranih direktnih investicija u regionu i stopama rasta. Lako je započeti biznis, stepen ekonomskih sloboda je rastući. Industrija, energetika, usluge, turizam i poljoprivreda su oblasti u koje vam preporučujem da investirate. “, rekao je Ivanović.

Erik Košuta, predsjednik Konfindustrije Crna Gora, prenio je svoja pozitivna iskustva kao investitora i upoznao prisutne sa svim olakšicama za koje oni koji žele da investiraju u Crnu Goru. U panel diskusiji je učestvovao i predsjednik Arton Capital-a, Armand Arton koji je istakao sve prednosti Crne Gore kao atraktivne investicione destinacije.

Italijanska publika imala je priliku da čuje iskustva investitora i upozna se sa tri najznačajnija projekta  u Crnoj Gori koje su predstavili, u ime kompanije Portonovi- Stevan Milić, generalni direktor, Matthew Morley, brand menadzer Porto Montenegra i Milos Jeknic, coordinator prodaje ui marketinga Lustice Bay.

Događaju su prisustvovale mnoge javne ličnosti među kojima su bili naša Ambasadorka u Rimu Sanja Vlahović, Duška Jeknić, naš komesar za EXPO i otpravnik poslova u Ambasadi Ujedninjenih Arapskih Emirata, Dejan Savićević i Mirko Vučinić, Veljko Milonjić, generalni direktor direktorata za ekonomu i kulturnu diplomatiju, Alan Rizzi, sekretar za međunarodne odnose regije Lombardija, predstavnici značajnijih italijanskih kompanija.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.