Novi evropski zakon za jeftinije lijekove

Dodajte komentar

Evropski parlament je velikom većinom izglasao reformu sistema procjene zdravstvenih tehnologija čiji su cilj jeftiniji lijekovi i uštede u zdravstvenim sistemima država članica.

Do sada je svaka od 28 država članica odvojeno ispitivala dejstvo novih lijekova i medicinskih sredstava i na osnovu tih procjena su pregovarale s farmaceutima o cijenama. Prema novim propisima, zemlje će moći da koriste procjene koje su već objavile neke druge zemlje, prenosi portal Mojdoktor.me

– Zdravlje je neprocjenjivo, ali zdravstvo košta. Slučaj s cijenom novih lijekova za djecu s rijetkim bolestima je pokazao koliko skupe mogu biti inovativne terapije. U posljednjoj deceniji cijene lijekova protiv raka porasle su 10 puta u odnosu na njihovo dejstvo. Zajedničke procjene na nivou EU će osnažiti pregovaračku poziciju država, pogotovo manjih, pri određivanju cijena lijekova – izjavila je hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, koja je učestvovala u izradi novog zakona.

Ona je dodala da EU mora učiniti sve kako bi pomogla državama članicama koje se suočavaju sa sve većim troškovima zdravstva. Osim ekonomskih benefita, reforma će ubrzati pristup najnovijim lijekovima jer će umjesto 28 procena, koje je ranije morala da obavi svaka pojedinačna zemlja, jedna biti dovoljna za procjenu dejstva lijeka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *