Ford gasi 20.000 radnih mjesta zbog Trampovih carina

Dodajte komentar

Ford Motors navodno namjerava da ukine više od 20.000 radnih mjesta, nakon što je nedavno procijenio da će mu zbog carina, koje je uveo predsjednik SAD-a Donald Tramp, dobit idućih godina biti smanjena za najmanje milijardu dolara.

Najveći američki proizvođač automobila još nije javno otkrio koliko će radnika biti pogođeno novim mjerama. No, analitičari Morgan Stanleya procjenjuju kako bi moglo biti zahvaćeno 12 odsto ili 24.000 od 202.000 radnika Forda širo svijeta, javio je NBC.

Otpuštanja bi trebalo da budu usmjerena na Fordovih 70.000 kancelarijskih radnika kao dio onoga što kompanija naziva „redizajnom“ svog osoblja u trenutnoj reorganizaciji vrijednoj 22,5 milijardi dolara, tvrdi NBC.

Velike štete automobilskoj industriji

Trampovovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, kao i uzvratne carine nanose velike štete američkoj, kao i svjetskoj automobilskoj industriji.

Fordov izvršni direktor Džim Heket prošlog mjeseca je izjavio kako su samo carine na aluminijum i čelik snažno pogodile dobit kompanije. „Iz Fordove perspektive, carine na metal su nam oduzele oko milijardu dolara dobiti. Ironično je što se većina toga nabavlja u SAD-u. Ako se to stanje produži, biće još više štete“, rekao je Heket.

Očekuje se kako će trgovinski rat između SAD-a i Kine nastaviti štetiti rezultatima kompanije.

Uz to, Ford je početkom ove godine najavio zaokret u poslovanju na proizvodnju gotovo isključivo terenskih vozila i kamiona. Tim vozilima i dalje raste popularnost i profitabilniji su od ostalih modela.

Jedini putnički automobil koji bi i dalje proizvodili bio bi popularni Mustang, no njegova proizvodnja bi takođe mogla biti pogođena u slučaju daljnjeg pada dobiti.

Ford je prošlog mjeseca poručio kako odustaje od planirane prodaje svog novog Focus crossover vozila u SAD-u. Naime, Ford Focus Active proizvodi se u Kini te zbog novih carina više kompaniji nije isplativo prodavati ga u SAD-u, poručilo je poslovodstvo kompanije..

„Ovo je prvo od potencijalno mnogih drugih vozila koji će nestati s tržišta SAD-a zbog trgovinskog rata”, upozorila je Kristin Dziczek iz Centra za istraživanja automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *