Cijene nafte porasle zbog smanjenog izvoza iz Irana

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog sve više znakova da se izvoz iz Irana, trećeg najvećeg proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) -a, smanjuje i prije nego su američke sankcije stupile na snagu, kao i zbog tropske oluje u Meksičkom zalivu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,46 dolara. U ponedjeljak je barel nafte pojeftinio, nakon što je prošle nedjelje barel bio najskuplji u zadnje četiri godine.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni u odnosu na ponedjeljak, od 74,74 dolara. Iranski izvoz sirove nafte nastavio se smanjivati i u prvoj nedjelji oktobra, ukazuju podaci o isporukama, jer kupci iranske nafte traže alternativna rješenja prije stupanja na snagu američkih sankcija 4. novembra. Iran je u prvih sedam dana oktobra izvozio 1,1 milio barela dnevno, podaci su Refinitiv Eikona. Jedan izvor iz iranske naftne industrije ističe da su isporuke u listopadu daleko ispod 1 milion barela dnevno.

U aprilu je ta zemlja izvozila najmanje 2,5 miliona barela dnevno, a mjesec dana kasnije američki je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovo nametnuo sankcije Teheranu. Podaci su pokazali da je već u septembru izvoz pao na 1,6 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, prošle nedjelje je objavila objavila da će u sljedećeg mjeseca povećati svoj izvoz na rekordnih 10,7 miliona barela dnevno. “Iranski bareli brzo se smanjuju, a saudijsko obećanje da će uravnotežiti snabdijevanje na tržištu biće testirano za mjesec dana“, naveli su analitičari JP Morgana u svojoj bilješci.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *