Azijske berze potonule najniže u godinu i po

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, zaronivši na najniže nivoe u 17 mjeseci, jer ulagače zabrinjava pad kursa kineskog juana i usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je juče oštro pao i zaronio na najniži nivo od svibnja prošle godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale gotovo 1 posto.

U Šangaju su, pak, indeksi porasli oko 0,4 posto, nakon što su juče potonuli više od 4 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak od početka 2016. godine.

U Singapuru i Hong Kongu berzovni su indeksi jutros ojačali oko 0,4 posto.

Premda su se kineska tržišta ponešto oporavila nakon jučerašnjeg oštrog pada, na berzama vlada oprez jer je Kina dozvolila pad kursa juana pa se dolarom od juče trguje po cijeni većoj od 6,90 juana.

To bi trebalo biti pozitivno za kineske izvoznike jer zbog toga jača cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na stranim tržištima, no to bi moglo navesti i druge zemlje u regiji na deprecijaciju njihovih valuta kako bi ostale konkurentne, kažu analitičari.

Niz posljednjih podataka ukazuje na to da kineska ekonomija gubi na zamahu pa se ulagači boje prenaglog usporavanja rasta.

Zbog toga je kineska centralna banka u nedjelju najavila da će biti smanjena stopa izdvajanja obveznih rezervi i velikih i malih banaka za jedan procenat.

Na taj se način smanjuju troškovi finansiranja kompanija i građana, što bi trebalo podržati rast ekonomije, kojoj šteti višemjesečni trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Jutros je i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da se zbog uvođenja carina i zaoštravanja finansijskih uvjeta u svijetu očekuje usporavanje rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na 3,7 posto, dok se prije očekivao rast od 3,9 posto.

Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Evrope u ovoj i idućoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *