Ovo su prvi hardver uređaji iz Facebooka (video)

Dodajte komentar

Facebook je upravo prikazao svoj prvi hardver. Uređaj namijenjen video četovanju dolazi u dvije verzije koje nose imena Portal i Portal Plus.

Portal izgleda kao tablet računar, ali korisnicima nudi mnogo bolje iskustvo u radu u odnosu na postojeće tablete i pametne telefone.

Osnovu komunikacije posredstvom Portala predstavlja Facebook Messenger, pomoću koga se primaju i upućuju pozivi, a tu je i Amazonov pametni asistent Alexa.

Jedna od glavnih osobina, koja Portal razlikuje od ostalih uređaja i aplikacija za video komunikaciju, je mogućnosti automatskog zumiranja koje potom prati korisnike dok se pomjeraju i pokreću, trudeći se da ih uvjek centralno fokusira kako bi se najbolje vidjeli.

Oba Portala su konstruisan tako da bi trebalo da se koriste sa razdaljine od 1,5 do 3 metra, što je dalje nego kod video poziva sa ostalih uređaja.

Uređaji koriste kamere sa senzorima od 12 megapiksela, koje pokrivaju ugao od 140 stepeni, što predstavlja relativno širok ugao koji omogućava zumiranje u pokretu bez velikog rasfokusiranja.

Kada je aktiviran SmartCamera režim rada, uređaj automatski prekadrira sliku kako bi se i drugi ljudi, koji u međuvremenu uđu u kadar, našli u kadru. Tada, sagovornik “sa druge strane” prostim tapkanjem po licu jedne od više osoba na ekranu, može bliže da prati određenu osobu na koju se uređaj tada fokusira.

Portal korisnicima nudi gomilu grafičkih opcija i komičnih efekata koje je moguće dodati na lica ljudi koji putem njega komuniciraju. Takođe, tokom komunikacije je moguće koristiti i muziku sa Spotify ili Pandora servisa, piše BBC.

Veći, Portal Plus ima ekran od 15,6 inča u rezoluciji 1080p, koji može da se rotira na postolju i koristi u uspravnom ili horizontalnom položaju. Njegova cijena je 349 dolara. Manji model, Portal ima ekran dijagonale 10,1 inča, rezolucije 720p i nešto slabije zvučnike. Njegova cijena iznosi 199 dolara.

Osim pomenutog, sav ostali hardver u oba uređaja je identičan.

Portal i Portal Plus će se u prodaji u SAD naći od novembra. Facebook planira da uređaje pusti u prodaju i na drugim tržištima, ali još uvjek nije saopšteno kada i gdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *