Naslovne strane dnevnih novina za 8. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevni novine

Najviše brojeva prenijeto u mrežu M:tel-a

Uslugu prenosivosti broja za prvih devet mjeseci ove godine iskoristilo je 9.000 pretplatnika, pokazuju podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Od ukupnog broja, pretplatnika fiksne telefonije je bilo 3.190, dok je u mobilnoj telefoniji prenešeno ukupno 5.810.

KAP, Željezara i TEP ulažu 110 miliona u postrojenja

Kombinat aluminijuma (KAP), Željezara i Termoelektrana Pljevlja (TEP) ukupno će uložiti oko 110 miliona eura u tehnološke procese postojećih postrojenja, kako bi ih prilagodili evropskim standardima zaštite životne sredine, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

POČELA PRIPREMA MREŽE ZA ZIMSKU SEZONU

Uoči novogodišnjih praznika planirane su i dodatne aktivnosti na obilasku i reviziji postrojenja u zimskim turističkim centrima Žabljak i Kolašin. Radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) intenzivirali su aktivnosti na pripremi mreže za zimske vremenske uslove i povećan broj korisnika, a prošlog mjeseca počeli su i redovni remont energetskih objekata.

Dan

TUI zainteresovan za Adu Bojanu

Tokom jeeeni biće raspisan međunarodni tender za izdavanje u dugoročni zakup ostrva Ada na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, najavljeno je iz Vlade. Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić očekuje da će javni poziv uslijediti do kraja ove godine, a da će se na njemu prijaviti renomirane kompanije.

Modernizovati državnu administraciju

Crna Gora je dobro pripremljena da iskoristi prednosti bliže saradnje sa Evropskom unijom (EU) kroz Digitalnu agendu, pri čemu je važna modernizacija državne administracije radi pružanja boljih usluga, ocijenila je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel. Ona je u intervjuu agenciji Mina kazala da je važno da se državna administracija modernizuje i digitalizuje kako bi se pružila bolja usluga građanima i kompanijama.

Na putovanja i telefone potrošili 12,3 miliona eura

Vlada je u prošloj godini potrošila 2,16 milijardi eura, što je za blizu 200 miliona eura više od plana. Od toga je najviše novca utrošeno na bruto zarade državnog aparata 445,4 miliona eura. Od toga se na neto zarade odnosi 260 miliona. Za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja je utrošeno 401,3 miliona eura, od čega najviše za starosne penzije 235,1 miliona. Na porodičnu penziju je utrošeno 79,2 miliona, a invalidsku 65,7 miliona eura. Na otplatu dugova je potrošeno 398,6 miliona eura, što je za 166 miliona eura više od plana.

Pobjeda

U legalne tokove vratiti 1,5 milijardi

Država je prvi put prije nekoliko dana saopštila da je siva ekonomija 30 do 40 odsto BDP, što znači da se kreće oko 1,5 milijardi, tačnije u rasponu od 1,3 do 1,7 milijardi eura, jer je prošlogodišnji proizvod bio 4,299 milijardi.

KAP, Željezara i TE ulažu 110 miliona

Predlog zakona o industrijskim emisij ama ne treba posmatrati kao biznis barijeru i nametanje troškova, već neminovnost ekonomskog i evropskog razvoja, ocijenjenoje na okruglom stolu koji su organizovali Privredna komo ra i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Kakoje saopšteno iz PKCG, cilj tog skupa bilo je informisanje privrednika o obavezama koje će proisteći primjenom tog zakona.

Poslovati sa Crnom Gorom

Hipotekarna banka i počasni konzulat Crne Gore u Milanu organizovaće 9. oktobra u 11 sati u milanskom hotelu ,,Four Season, promociju knjige i panel diskusiju pod nazivom “Poslovati s Crnom Gorom (,,Fare affari con il Montenegro”).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *