Najpopulariniji brendovi među milenijalcima

Dodajte komentar

Istraživanje je pokazalo da društveni mediji gube na relevantnosti, ne samo među milenijalcima, nego i generalno. Najveći gubitnik je Facebook, koji je na listi najrelevatnijih robnih marki u istraživanju kompanije Prophet pao za više od sto mjesta, na 205. mjesto.

Smatra se da su milenijalci naklonjeni novim, trendovskim kompanijama i robnim markama, bez obzira je li riječ o novoj aplikaciji ili uslugama streaminga. No, rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da im i stogodišnji brendovi mogu biti inspirativni i dovoljno zanimljivi da bez njih “ne mogu živjeti”.

Globalna konsultantska kompanija Prophet objavila je nedavno četvrti godišnji izvještaj o relevantnosti robnih marki, Brand Relevance Index. Anketirali su 12.694 američka potrošača o 299 robnih marki u 37 industrija. Potrošači su ocjenjivali brendove prema četiri ključna načela: opsesija kupaca („brendovi bez kojih se ne može živjeti“), beskurpulozni pragmatizam (marke na koje se uvijek možete osloniti), inovativnost (brendovi koji dosljedno donose inovacije) te prepoznatljivost i inspirativnost (robne marke koje nas nadahnjuju).

Lista deset robnih marki koje su najrelevantnije za milenijalce, ispitanike u dobi između 19 i 36 godina, malo je iznenadila analitičare. Na samom vrhu nema iznenađenja: prvi je Netflix, a slijedi ga Amazon. No, na trećem mjestu našao se KitchenAid, koji je nadmašio tehnološke divove, Apple na četvrtom i Google na petom mjestu.

KitchenAid je najstariji brend među deset najvažnijih za milenijsku generaciju. Utemeljila ga je 1919. kompanija Hobart Corporation, a danas je u vlasništvu Whirlpoola. Riječ je o brendu kuhinjskih miksera koji se kasnije proširio na niz kućanskih aparata i drugih proizvoda. Ostao je relevantan zahvaljujući stalnom razvoju i inovacijama, a istovremeno su njegovi proizvodi zadržali pouzdanost i kvalitet.

Deset najvažnijih robnih marki za američke milenijalce prema istraraživanju Prophet-a su redom NetflixAmazonKitchenAidAppleGoogleAndroidPixarPinterestSamsung i Nike.

Društvene mreže gube na važnosti

Upada u oči da među vodećih deset brendova nema društvenih mreža – Facebooka, Snapchata, Twittera ni Instagrama. Usprkos stereotipima koji vladaju o milenijalcima, među kojima je opsesija društvenim mrežama i stalno postanje i tvitanje, čini se da društveni mediji kao robne marke nisu nužno najrelevantniji za njihov život.

Štaviše, milenijalci su u odnosu na prethodno istraživanje pokazali veliki pad interesa za Facebook (-21), Snapchat (-44) i Instagram (-31), navodi CNBC. S druge strane, ispitanici koji ne pripadaju milenijskoj generaciji iskazali su još veći pad interesa za Facebook (-45) te blagi porast za Snapchat (+12).

Ni u generalnom istraživanju društvene mreže nisu dobro prošle. Facebook s padom za više od sto mjesta (tek na 205. poziciju) predvodi listu gubitnika. Na njoj su i Snapchat (pad za 87 mjesta na 197.) i Instagtram (pad za 72 mjesta na 131.). Među najvećim ovogodišnjim gubitnicima su takođe Starbucks (pad za 93 mjesta na 153.), Bosch (pad za 82 mjesta na 201.), Old Spice (pad za 65 mjesta na 190.) i HBO (pad za 59 mjesta na 106.).

Facebook je posebno loše prošao prilikom ocjenjivanja inspirativnosti. Potrošači, čini se, gube povjerenje u njegovu svrhu, a nisu pomogli ni brojni sigurnosni propusti, navode analitičari Propheta. Twitter i Instagram slabo su rangirani u kategoriji “brendova bez kojih se ne može živjeti“. Ispitanici su poručili da im društveni mediji nisu neophodni u životu.

Najvažnijih 25 brendova za američke potrošače

Dvadeset i pet najvažnijih brendova za američke potrošače su redom od najvažnijeg prema manje relevantnim: AppleAmazonPinterestNetflixAndroidGoogleSamsungKitchenAidSpotifyNikeLegoYouTubePlayStationDisneyPixarFisher-PriceBoseIntelKeurigPayPalDovePandoraBand-Aid i Xbox.

Žene su u pet vodećih brendova svrstale Apple, Netflix, Pinterest , Amazon i Google, dok su muškarci odabrali Amazon, Apple, PlayStation, Spotify i Samsung.

Spomenimo i vodeće brendove u nekim industrijama: u prevozu vodeći je Uber, u automobilskoj industriji Toyota, u industriji pića Folgers, u industriji finansijskih usluga PayPal, u bankarsko investicionoj industriji Capital One, u industriji igračaka Lego, u maloprodaji Amazon, u računarskoj Apple, a u hotelsko-ugostiteljskoj Marriot. Kada je riječ o odjeći i obući, ultimativni brend je Nike.

Brendovi bez kojih se ne može

Najinspirativniji brendovi Amerikancima su PinterestLegoFood Network (kablovsko-satelitski televizijski kanal specijalizovan za kulinarstvo) i Nike, a najinovativnijima smatraju PlayStation, dyson, Marvel i GoogleNajkorisniji suKeurig (aparati za kafu), Intuit turbotax (aplikacija za računanje poreza), Chick-fill-A i Kleenex (higijenske maramice, papirnati peškiri i slične higijenske potrepštine). A živjeti se ne može, smatraju Amerikanci, bez NetflixaPixaraKitchenAida i Trader Joe’sa (lanac trgovina namirnicama).

A brendovi u usponu su, prema istraživanju Propheta, Philips (napredovao je za 85 mjesta na 113.), Lyft (za 79 mjesta na 55.),  Glaceau (za 62 mjesta na 144.), American Express (za 60 mjesta na 104.), Discover (za 59 mjesta na 116.), Airbnb (za 56 mjesta na 99.), Kroger (za 50 mjesta na 62.), Squere (za 50 mjesta na 136.), Blue Cross Blue Shield (za 49 mjesta na 101.) i Chevrolet (pomak za 48 mjesta na 47. ).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *