“Radoje Dakić”: Sud u Strazburu otvorio predmet

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu formirao je 24. septembra predmet u slučaju bivših radnika kompanije “Radoje Dakić”. Predstavnici NVU “Radoje Dakić” Vojislav Perazić i Momir Ivanović obratili su se tom sudu predstavkom 10. septembra, u kojoj su naveli da bivši radnici već 12 godina nakon presude Osnovnog suda u Podgorici ne mogu da naplate svoja potraživanja.

Evropski sud u Strazburu nam je odgovorio da je formiran predmet u vezi sa našim zahtjevom, s tim što u najskorije vrijeme slijedi dopuna zahtjeva od nas shodno uputstvu koje nam je sud dostavio naveli su predstavnici NVU “Radoje Dakić dodajući kako se u odgovoru suda navodi da se zahgjev mora dopuniti informacijom da su iskorišćeni svi pravni ljekovi u obraćanju institucijama u Crnoj Gori.

Takođe, potrebno je da se i informacija o povredi ljudskih, zakonskih i drugih stečenih prava dopuni shodno Međunarodnoj evropskoj konvenciji. Neophodno je i precizirati po kojim su članovima povrijeđena prava bivših radnika, shodno konvenciji Međunarodne organizacije rada.

“Molimo sve advokatske kancelarije da dostave spiskove svojih klijenata potražioca u ovom postupku koji se uošpte nijesu naplatili u ovih 12 godina, da bi se precizirao iznos ukupnih potraživanja, kako bi sud u Strazburu dao nalog crnogorskim sudovima i institucijama da se ovaj postupak završi valjano i zakonski”, naveli su iz NVU “Radoje Dakić.

Ukupna potraživanja bivših radnika “Radoja Dakića” prema presucama i obračunatim kamatama iznose oko 60 miliona eura, a oko 1.800 bivših radnika na osnovu sucskih presuda potražuje 77 zarada.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *