Naslovne strane dnevnih novina za 6. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Stimulisati zapošljavanje mladih

Ekonomska politika Vlade trebalo bi da bude usmjerena na dalje unapređenje poslovnog ambijenta, podsticanje aktivnosti u prioritetnim sektorima privrede i stimulisanje novog zapošljavanja, posebno mladih, zbog negativnih demografskih trendova koji karakterišu Crnu Goru, saopšteno je u petak nakon sjednice Savjetodavnog odbora Centralne banke (CBCG).

Štednja opterećuje banke

Učešće depozita po viđenju u ukupnim je veliko, što opterećuje poslovanje banaka, saopštio je predstavnik Crnogorske komercijalne banke (CKB) Dražen Stanković. On je na sjednici Odbora udruženja banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore (PKCG) ocijenio da je potrebno promijeniti obračun koeficijenta likvidnosti, kako bi se struktura depozita promijenila u korist oročenih.

Na sjeveru i u Zetskoj ravnici moguća nalazišta nafte

Najperspektivnije područje za naftno nalazište u Crnoj Gori je, osim Ulcinja i Boke Kotorske i Zetsko-skadarska ravnica, a potencijal postoji i u sjevernom dijelu, kaže u razgovoru za Vikend novine dr Dušan Dragović, naučni savjetnik u penziji. Dragović, koji iza sebe ima 60 godina dugu istraživačku karijeru u oblasti geologije, objašnjava da je oblast kod Skadarskog jezera, tačnije zetska ravnica perspektivna, jer su sedimenti koji na tom području mogu nositi naftu deset kilometara debeli.

Dan

Krše zakon na štetu 1.800 radnika

Skandalozno je i društveno neprihvatljivo da Ustavni sud ignoriše zakonom propisani rok u kojem je dužan da odluči o podnesenoj žalbi zbog povrede prava na mirno uživanje imovine bivših radnika preduzeća “Radoje Dakić, za koju je zaključio da o njoj treba prioritetno odlučivati jer je u pitanju predmet od posebnog značaja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izjavio je za “Dan poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Direktorova plata tajna, a objavljena na sajtu

Barska plovidba odbila je da MANS-u izda ugovore o radu bivšeg direktora Mila Paunovića, navodeći da je njegova plata poslovna tajna, iako je Paunović istog dana kada je doneseno rješenje o odbijanju zahtjeva, dostavio ASK-u podatke o primanjima.

Problem loši krediti

Nekvalitetni krediti, iako imaju opadajući trend, i dalje predstavljaju ranjivost bankarskog sistema, ali ne na sistemskom, već na individualnom nivou, zaključeno je ne juče održanoj sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG). Iz CBCG su kazali da su nekvalitetni krediti, bez kamata i vremenskih razgraničenja, na kraju juna iznosili 205 miliona eura i činili su sedam odsto ukupnih. Trend pada nekvalitetnih kreditaje nastavljen, pa je na kraju avgusta ove godine njihovo učešće sniženo na 6,75 odsto piše u saopštenju CBCG.

Pobjeda

Nekvalitetni krediti rizik samo za banku

Savjet Centralne banke juče je ocijenio da nekvalitetni krediti i dalje predstavljaju ranjivost bankarskog sistema, iako imaju opadajući trend. Na sjednici je konstatovano da oni sada nijesu sistemski nego rizik na individualnom nivou. Nekvalitetni krediti, bez kamata i vremenskih razgraničenja, na kraju juna iznosili su 205 miliona eura i činili su sedam odsto ukupnih.

Dragana Čenić više nije načelnica

Vlada je na sjednici u četvrtak razriješila Draganu Čenić, generalnu direktoricu Direktorata za planiranje prostora u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na lični zahtjev. U Vladinom dokumentu nema detalja ovog zahtjeva.

Gorivo skuplje nego u Španiji i Austriji

Ministarstvo ekonomije objavilo je sedmični bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi. Prema podacima iz biltena, cijena litra eurosupera 95 u Crnoj Gori je malo ispod evropskog prosjeka i iznosi 1,38 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *