EKIP demantuje privrednike: Internet neće biti prepreka elektronskoj fiskalizaciji

Dodajte komentar

Usluge pristupa Internetu koje nude operatori u Crnoj Gori u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe elektronske fiskalizacije koju će sprovoditi poreski obveznici, saopšteno je Pobjedi iz Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).

Tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije pojedini predstavnici privrednika, prvenstveno iz Unije poslodavca su upozorili da će jedan od nedostataka sistema biti i to što je Crna Gora zemlja sa najslabijim protokom interneta.

Iz EKIP-a je navedeno da ovo regulatorno tijelo nije konsultovano u procesu pripreme projekta elektronske fiskalizacije, pa nemaju zvaničnih podataka o zahtjevima koji se odnose na brzinu pristupa internetu.

“Međutim, na osnovu neformalnih informacija do kojih je Agencija došla, možemo sa velikom dozom pouzdanosti potvrditi da usluga pristupa internetu koju nude operatori fiksnih i mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Crnoj Gori u potpunosti može zadovoljiti potrebe elektronske fiskalizacije”, kazali su Pobjedi iz EKIP-a.

Oni navode da tome u prilog idu i podaci o pokrivenosti širokopojasnim pristupom fiksnih i mobilnih elektronskih komunikacionih mreža, kao i podaci o raspoloživim brzinama pristupa internetu.

Dostupnost širokopojasnog pristupa na fiksnoj lokaciji je 86,8 odsto u odnosu na domaćinstva, a usluge fiksnog širokopojasnog pristupa su dostupne u svim opštinama”, rekli su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a objašnjavaju da brzina pristupa internetu koje nude operatori zavisi od tehnologije putem koje se pruža usluga pristupa internetu.

Tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije pojedini predstavnici privrednika, prvenstveno iz UPCG su upozorili da će jedan od nedostataka sistema biti i internet protok, jer je Crna Gora, kako kažu, zemlja sa najslabijim protokom interneta.

Oni tvrde da će sa velikim brojem računa doći i do zabušenja sistema, pa je, kako kažu pitanje da li imamo toliko jak internet protok da se sve te transakcije obavljaju bez zastoja.

Cijene na nivou regiona

Predstavnici UPCG su tokom javne rasprave saopštili i da je Crna Gora država sa najvećim cijenama interneta na Balkanu i Evropi, na šta predstavnici EKIP-a navode, da je dosta teško napraviti poređenje cijena među operatorima u Crnoj Gori.

To se naročito odnosi na operatere u regionu i Evropi, s obzirom na to da internet provajderi nude pakete različitih brzina pristupa internetu.

“Ipak na osnovu poređenja cijena sličnih paketa sa državama regiona i Evrope generalna ocjena je da su cijene internet paketa u Crnoj Gori uglavnom na nivou ili niže u odnosu na cijene sličnih paketa u regionu, dok su niže od cijena sličnih paketa u Evropskoj uniji”, tvrde predstavnici EKIP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *