Vrijednost dionica grčkih banaka opala na svega pet milijardi eura

Dodajte komentar

Na svega pet milijardi eura je opala ukupna tržišna vrijednost kapitala četiri najveće, “sistemske” grčke banke, posle snažne rasprodaje njihovih dionica na Atinskoj berzi.

Opšti indeks Atinske berze je zato u srijedu pao na najniži nivo od prije 32 mjeseca, piše atinski list “Katimerini”.

Međunarodna finansijska ustanova HSBC je ove nedjelje navele da su dionice grčkih banaka već pet mjeseci u padu što je počelo u maju kada su izgubile oko 2,2 milijardi eura vrijednosti, a još 1,2 milijarde u avgustu. Posle gubitka još 1,6 milijardi vrijednosti u septembru, ovonedjeljni pad im je odnio još 750 miliona eura.

To ukupno smanjenje kapitalizacije banaka za 2,35 milijardi eura, računajući i ovonedjeljnu rasprodaju dionica, najveći je pad ove godine koji je tim značajniji jer se događa pošto je Grčka izašla iz programa pomoći međunarodnih povjerilaca, ukazuje list.

Po poznavaocima tržišta, “plitkost” Atinske berze, kao i aktivnost mnogih “hedž-fondova” koji su “u crvenom”, izazvali su posljednjih pet mjeseci “jake turbulencije” u grčkim bankama, prenosi Beta.

Prema bankama ionako vlada nepovjerenje, uglavnom zbog “pretjerano ambicioznih ciljeva” u smanjivanju obima nekvalitetnih kredita, što je i bio povod za ovonedjeljnu rasprodaju dionica banaka, navodi “Katimerini”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *