Prodavac sladoleda sa bankarskim računom od 2,3 milijarde rupija

Dodajte komentar

Pakistanski prodavac sladoleda, koji živi u siromaštvu, suočio se sa saznanjem da je više od godinu dana bio nesvjesni vlasnik bankarskog računa sa 2,3 milijarde rupija (14 miliona funti).

Zvaničnici Federalne agencije za istrage (FIA) doveli su Muhameda Abdula Kadira prošlog mjeseca na ispitivanje o tom bogatstvu, dok su istraživali masovnu prevaru pranja novca, koja je uključivala desetine lažnih bankarskih računa, piše Gardijan.

“Ja sam čovjek koji ima najmanje sreće na svijetu”, rekao je taj pedesetdvogodišnjak u jednom intervjuu. “Tek kada sam saznao za ogromnu sumu novca, ona više nije bila tamo”, dodao je on.

Kadir je rekao Gardijanu da je to što je postao “bezvrijedni milijarder, okrenulo njegov život naopačke”.

“Ljudi mi se podsmijevaju govoreći ‘Pogledajte milijardera koji prodaje faludu’ (sladoled)”, rekao je Kadir i dodao da ga je majka savjetovala da ostaje kod kuće, jer se plašila da bi glasina o neobičnom bogatstvu mogla da podstakne kidnapere na otmicu.

FIA istražuje najmanje 77 bankovnih računa koji su napravljeni na imena različitih “običnih” ljudi, kao dio strategije za “pranje novca”, navodi Gardijan.

Prije dvije godine Državna banka Pakistana obavijestila je FIA o sumnjivoj transakciji u navodnom računu Kadira, koji je bio otvoren između 2014. i 2015. godine, kada su netaknuti milioni povučeni.

FIA je, kako Gardijan objašnjava, prihvatila da Kadir nije bio umiješan u to, iako je račun bio uspostavljen korišćenjem validne kopije njegove lične karte, iz jednog jednostavnog razloga : on ne može da piše.

Izvor: BIZLife, The Guardian

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *