Erdogan razmišlja o referendumu o turskom ulasku u EU

Predsjednik Turske Tayyip Erdogan rekao je kako će razmisliti o održavanju referenduma o nastojanju Turske da uđe u Evropsku uniju što je već dugo u zastoju, pokazujući ogorčenje procesom za koji kaže kako je napadnut predrasudom protiv muslimana.

Direktno glasanje o tome treba li Turska da nastavi kandidaturu za članstvo u EU moglo bi okončati pregovore Ankare za uključivanje, koji su zvanično počeli 2005., i povećati njenu udaljenost od Zapada.

Zemlje EU-a, posebice Njemačka, kritične su prema Turskoj i Erdoganu nakon pokušaja puča 2016. U velikoj sigurnosnoj čistki nakon neuspjelog puča 2016. u zatvor je strpano više od 100.000 ljudi, a desetine medija zatvoreno. Erdogan se ljuti zbog, kako on to vidi, nedostatka podrške Zapada.

“Sada je 2018. i oni (EU) nas i dalje ostavljaju da čekamo”, rekao je Erdogan na jednom forumu u Istanbulu. “Trebali bi se okrenuti 81 milionu ljudi i vidjeti odluku tih 81 milijun ljudi”, rekao je govoreći o turskom izbornom tijelu.

On je rekao da bi se mjere, ako bi se odlučilo za referendum, mogle preduzeti “trenutno”.

Erdogan, čiji su korijeni u političkom islamu, već dugo optužuje članice EU-a da gaje protivmuslimanska osjećanja govoreći kako Unija s nelagodom u pogledu na mogućnost da ima zemlju članicu s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Check Also

Viz Er: Samo danas karta za Dortmund 9,99 eura

Niskotarifni avio-prevoznik Viz Er objavio je popust letove na liniji Podgorica–Dortmund, a cijeni karte samo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *