Bankarski sistem stabilan i likvidan

2 komentara

Ekonomski pokazatelji za prvih šest mjeseci ove godine ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prethodne godine i svi indikatori su iznad projektovanih vrijednosti. U prva dva kvartala 2zabilježen je značajan rast u većini sektora u odnosu na isti period 2017. godine. Povećan je obim aktivnosti u građevinarstvu, industriji (gdje je posebno visok rast ostvaren u sektoru energetike), trgovini i u sektorima saobraćaja i turizma, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Bankarski sektor u Crnoj Gori na nivou sistema karakteriše stabilnost, likvidnost i solventnost.

“Nekvalitetni krediti (bez kamata i vremenskih razgraničenja) na kraju juna iznosili su 205 miliona eura i činili su sedam odsto ukupnih kredita (trend pada nekvalitetnih kredita je nastavljen, pa je, na kraju avgusta 2018. godine, učešće NPL-a sniženo na 6,75% odsto). Iako imaju opadajući trend, nekvalitetni krediti i dalje predstavljaju ranjivost bankarskog sistema, ali ne na sistemskom, već na individualnom nivou”, zaključeno je na sjednici Savjeta.

U Izvještaju o kretanju cijena za II kvartal 2018. godine je konstatovano da je inflacija bila u porastu, kao rezultat rasta akciza na duvanske proizvode, rasta cijena nafte na globalnom nivou koje su uticale i na rast cijena goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope PDV-a.

“Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka i preduzeća očekuje inflaciju izmedju 2,5 odsto i tri odsto. Anketirane banke i preduzeća očekuju dalji pad kamatnih stopa i rast proizvodnje i investicija, što će imati antiinflatorni uticaj. Modelska procjena za kraj 2018. godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4 odsto do 3,6 odsto, sa centralnom tendencijom od tri odsto. Vrlo slična je i ekspertska procjena CBCG, koja projektuje inflaciju u rasponu od dva odsto do četiri odsto sa centralnom projekcijom od tri odsto”, kažu u CBCG.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • http://www.cb-cg.org/index.php?mn1=kontrola_banaka&mn2=finansijski_izvjestaji_banaka#banka1

    Prvi put u periodu dužem od decenije, oktobar je, a mijenja se dobra praksa rada CB CG: nisu objavljeni godišnji izvještaji o poslovanju banaka za 2017-u, sa uključenim revizorskim izvještajima.

    Jedna banka je navodno već u trećoj reviziji, jer se dešava da revizori neće da izdaju mišljenje jer su toliki problemi a banka i dalje neće da prepozna stvarne rizike i iskaže pravilan finansijski rezultat

    Zato se stvarno za glorifikujuće može izjaviti da je stanje stabilno i likvidno: dvije velike banke se spajaju (već dogovoren posao, iako se guverner i dalje kao nešto nećka), jedna se prodaje (konačno prepoznavšoi da nema dovoljno kapitala), a dvije propadaju, i nisu likvidne. Nema što, baš je ovo slika stabilnosti koja ukazuje na ogromnu genijalnost g-de Žugić, Fabris, Radonjić.

    Jedina nada za relativnu mirnoću u sistemu leži uz par ozbiljnih menadžera koji su već obezbijedili za zlu ne trebalo kreditne linije od matičnih centrala, pošto im onda niko neće vjeorvati da nisu prepoznali signale na vrijeme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *