Apple, Google i Amazon najvrjedniji brendovi svijeta, Facebook i Tesla podbacili

Dodajte komentar

Apple, Google i Amazon našli su se na samom vrhu liste najvrjednijih brendova na svijetu, stoji u  godišnjem izvještaju Interbranda. Tako je Apple, kao prva svjetska kompanija koja je prešla tržišnu vrijednost od bilion dolara procijenjena na 214 milijardi dolara, Google  na 155 milijardi dolara, a Amazon na 101 milijardu dolara, piše The Guardian.

Dok dva digitalna giganta već šest godina za redom drže poziciju najjačih, Facebook s druge strane, kojeg je pet godina krasila titula najbrže rastućeg, s osmog je mjesta pao na deveto.

– Danas živimo u svijetu gdje je uticaj potrošača na tržište izražajniji nego ikad prije. Brendovi poput Amazona, Spotifya i Netflixa postali su predvodnici ove ere jer na personalizovani način unapređuju naše živote – kazao je glavni direktor Interbranda, Charles Travel. Uz to, Travel dodaje kako su najuspješniji upravo oni koji su uspjeli da se prilagode promjenama i novim potrebama tržišta.

Kako navode, Amazon je postao najbrže rastući brend upravo zbog svoje želje da postane ‘najbolja kompanija po mjeri korisnika na svijetu’. Oni su uspjeli da redizajniraju svoj svaki sektor, modernizuju su Fire Phone u Amazon Echo smart speaker, ali i Amazon MP3 u streaming servis za muziku.

Više od polovine kompanija koje su ušle u top 100 dolaze iz pet sektora: autoindustrije, tehnologije, financijskog sektora, robe široke potrošnje i sektora luksuznih proizvoda. Kao iznenađenje na listi našli su se muzički streaming servisi poput Spotifya koji je zauzeo 92. mjesto i Subarua, na 100 mjestu. Uz njih, kao noviteti na ljestvici našli su se Nintendo i Chanel, dok je Louis Vuitton s vrijednosti od 28 milijardi dolara proglašen najvrednijim brendom u kategoriji luksuznih proizvoda. Titulu najvrjednijeg britanski brenda odnio je HSBC, na 46 mjestu, s vrijednošću od 11 milijardi dolara.

Zbog nemogućnosti da se prilagode i loših odluka neke kompanije koje su se u 2017. godini našle u top 100 najvrjednijih poput Tesle, Thomson Reutersa, Moët & Chandona i Smirnoffa, ove su godine u potpunosti su podbacile.

Uz pojedinačne vrijednosti, iskazana je i zajednička top 100 brendova koja iznosi 2 biliona dolara, što je 7% više nego prije godinu dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *