Evropa zabranjuje štetno oglašavanje za djecu

Dodajte komentar

E vropski parlament je usvojio direktivu koja bi trebalo da zaštiti djecu od agresivnog reklamiranja. Ona zabranjuje oglašavanje duvanskih proizvoda u internet sadržajima za djecu, a ograničava i oglašavanje alkohola i nezdrave hrane. Kako saopštavaju iz Odbora za zaštitu potrošača, oglašavanje upućeno djeci mora biti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Alkohol je najčešći štetni proizvod kojem su izložena djeca, i to ona od 13 do 15 godina, jer se pojavljuje na slikama, u reklamama, video-igricama i slično.

Uz to, gotovo 40 odsto djece u uzrastu do 12 godina direktno je izloženo reklamiranju nezdrave hrane, a četvrtina njih školskog uzrasta su gojazna.

Švedska je, na primjer, zabranila određene televizijske programe za djecu mlađu od 12 godina, dok je Velika Britanija zabranila reklamiranje energetskih proizvoda s malom nutritivnom vrijednošću.

U Evropi je gojazno više od polovine stanovnika, a veliki dio ih pati od bolesti povezanih s alkoholom. Države članice su smanjile sredstva za regulisanje reklamiranja s 2,9 na 1,9 odsto. Zato je i važno da se napravi kvalitetan zakonodavni okvir na nivou Evropske unije.

Direktiva potvrđuje ograničenja za reklamiranje na televiziji i uvodi nova za onlajn platforme poput „Jutjuba”. Oni maju obavezu da ukoliko imaju saznanje da sadržaj nije za djecu, trebalo bi da ga učine nedostupnim.

Gledanje video-sadržaja na internetu je u velikom porastu, a djeca do 12 godina ne znaju da prepoznaju reklamu u takvim sadržajima. Istraživanja pokazuju da pet odsto muzičkih videa promoviše alkohol, a 87 odsto djece i maloletnika ih pregleda po nekoliko puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *