U Crnoj Gori ove godine otvoreno 14 hotela sa 4 i 5 zvjezdica

Dodajte komentar

Druga strana medalje je da su prosječne neto zarade u hotelskoj industriji jako niske i daleko ispod državnog prosjeka.

U Crnoj Gori je tokom ove godine otvoreno ukupno 14 hotela sa 4 i 5 zvjezdica, pokazuju zvanični podaci.

U dosadašnjem periodu 2018. godine, otvoreno je ukupno 14 hotela sa 4 i 5 zvjezdica, od kojih su 3 počela sa radom u II kvartalu, a preostalih 11 u III kvartalu”, navodi se u Informaciji o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa  za period 01. jul – 30. septembar 2018. godine.

Vlada je odavno odredila stimulativne poreske mjere za razvoj hotelske industrije.

„Stimulisativne mjere za izgradnju i poslovanje hotelskih objekata visoke kategorije, ogledaju se u poreskim olakšicama za investitore, u smanjenju i oslobađanju od plaćanja pojedinih dažbina, kao i u primjeni snižene stope PDV-a, od 7%, na usluge smještaja, dok se od januara 2018. godine primjenjuje i snižena stopa PDV-a (7%) i na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice u Sjevernom regionu, odnosno sa najmanje pet zvjezdica u Središnjem i Primorskom region“, piše u dokumentu.

Unapređenjem turističke ponude, s obzirom da turizam na direktan i indirektan način u znatnoj mjeri utiče na razvoj njemu komplementarnih privrednih grana, u krajnjem, kako smatraju u Vladi, obezbjeđuju se osnove za njegov veći doprinos BDP-u, za otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, kao i za stvaranje pouzdanih, tj. stabilnih izvora prihoda u državnom budžetu.

Druga strana medalje je da su prosječne neto zarade u hotelskoj industriji jako niske i daleko ispod državnog prosjeka.

Prema zvaničnoj analizi Ministasrtva održivog razvoja i turizma iz 2013. godine, prosječna bruto zarada po zaposlenom u crnogorskom hotelijerstvu iznosi svega 454 eura, što znači da prosječna zarada bez poreza i doprinosi iznosi oko 300 eura.

Podsjetimo, dekan Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković upozorio je nedavno  da nema dobrog turizma sa niskim platama.

Da bi radnici ispunili očekivanja poslodavaca, moraju biti stimulisani, kategoričan je dekan Fakuleta za biznis i turizam u Budvi.

Ako vi imate nuđenje poslova koji traju dva do tri mejseca, ako je plata ispod 300 eura, ako je smještaj neuslovan, ne možete dobiti ništa sem nepouzdanu i nekvalitetnu radnu snagu, odnosno radnu snagu koja će doci do vas i tu će da vreba da nađe bolji posao”, upozorio je Ratković.

Izvor: Portal Analitika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *