Kinezima od početka godine za autoput isplaćeno 105,02 miliona eura

Država je od početka godine do kraja septembra kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation CRBC ukupno isplatila 105,02 miliona eura za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Od tog iznosa, kako su objasnili, iz kredita Chinese Exim banke je isplaćeno 89,27 miliona eura, odnosno 122,46 miliona dolara, dok je iz budžeta izdvojeno 15,75 miliona eura.

“Najviše novca je isplaćeno u martu i to 17.449.496,11 eura”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje koliko je to u odnosu na plan Vlade, odgovorili su da dinamika povlačenja sredstava koja su obezbijeđena, kako iz kredita, tako i iz budžeta zavisi od dinamike terenskih radova.

“Na kraju godine će se utvrditi da li su ukupno povučena sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu za 2018. godinu”, istakli su iz Ministarstva.

Podsjetimo, ugovor o kreditu sa kineskom bankom u vrijednosti od 688,16 miliona eura potpisan je u dolarima prema fiksnom kursu, koji je u tom trenutku određen na 1,37 dolara.

Najzahtjevniji objekat na prvoj dionici auto-puta, gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, kako je ranije saopšteno Dnevnim novinama iz CRBC-a, biće završena do aprila naredne godine.

Na trasi auto-puta, dugoj 41 kilometar, angažovano je oko 2.967 radnika.

Check Also

Rekordi u noćenjima i – koroni

Strategija otvorenih granica i politika zbrinjavanja turista pozitivnih na koronavirus doveli su značajan broj stranaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *