Stečajna uprava KAP-a tužiće državu za 8,72 miliona eura

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma KAP moraće da pokrene tužbu protiv države Crne Gore zbog naplate 8,72 miliona eura, nakon što je to početkom godine naložio Apelacioni sud, saznaju Dnevne novine.

Sudije Apelacionog suda su 23. januara ukinule rješenje prvostepene sudske instance kojim je Privredni sud odbio zahtjev ruskog CEAC-a da naloži stečajnom upravniku da u ime i za račun KAP-a pokrene svaki mogući i neophodni zakonom predviđen postupak radi naplate 8,72 miliona eura od države.

Rusi su ovaj zahtjev temeljili na odluci Arbitražnog suda iz Beča, a novac koji traže odnosi se na neisplaćene subvencije za struju shodno ugovoru koji su sklopili sa Vladom 2009.

Iz Privrednog suda Dnevnim novinama nije rečeno da li će i kada biti pokrenut ovaj postupak, ali s obzirom da je odluka drugostepenog suda obavezujuća za prvostepeni, za očekivati je da stečajna uprava KAP-a tuži državu.

Stečajni sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je u rješenju od 19. decembra 2017. kojim je odbio zahtjev CEAC-a, a koje je potom ukinuo Apelacioni sud, naveo da se iz arbitražne odluke suda iz Beča ne može zaključiti da postoji obaveza države Crne Gore da isplati 8,72 miliona eura KAP-u u stečaju.

Apelacioni sud je, sa druge strane, utvrdio da je žalba CEAC-a na odluku Privrednog suda osnovana, te da “stečajni sud nije pasivni posmatrač, već ima ovlaščenje da preduzima mjere u cilju izvršavanja obaveza propisanih Zakonom o stečaju”

“Ne može se prihvatiti stanovište prvostepenog suda da stečajni sud nije ovlašćen da nalaže stečajnom upravniku da pokrene postupak, podnese tužbu, angažuje advokata, zaključi poravnanje, povuče tužbu ili da se odrekne tužbe u postupku pred sudom ili organom upravr u Crnoj Gori ili inostranstvu, jer to ne proizilazi iz navedenih zakonskih odredbi”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

S obzirom na stav koji je istakao Jovanić u ukinutoj prvostepenoj odluci, biće krajnje neizvjesno ko će uspjeti u ovom sporu. Sigurno je, međutim, da će se u postupku prvi put na suprostavljenim stranama naći zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i CEAC,
budući da su u dosadašnjem toku stečaja koji se vodi nad KAP-om osporavali sve odluke stečajne uprave.

CEAC je jedan od najvećih povjerilaca KAP-a u stečaju, sa potraživanjem od oko 50 miliona eura, a novac koji traže od države otišao bi u stečajnu masu iz koje se naplaćuju povjerioci.

Dnevne novine

Check Also

Barska plovidba platila rate i vratila dio duga državi

”Barska plovidba” je od prošlogodišnjeg rekordnog profita samo otplatila ratu za brodove od 3,6 miliona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.