Preduzetnice održale tribinu u Ekonomskoj školi “Mirko Vešović”

Dodajte komentar

Učenici ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice bili su u prilici da, iz prve ruke, čuju zašto bi se trebali ekonomski osamostaliti, odnosno postati preduzetnici. Predavanje na tu temu održano je u organizaciji Udruženja preduzetnica Crne Gore, u okviru projekta „Preduzetništvo- tvoj izbor“.

Osnovni kocept projkta i ove organizacije je njegovanje i afirmacija preduzetničkog duha.

U uvodnom dijelu mladima se obratio profesor statistike i jedan od autora priručnika  Mladi preduzetnici  Novica Šarović. Profesor je podržao inicijativu preduzetništva i ukazao na važnost učešća mladih u svim segmentima društva,a naročito u preduzetništvu.

 “Velika je privilegija i zadovoljstvo da budem u dvostrukoj ulozi i domaćina i gosta skupa koji za cilj ima promociju preduzetništva kod mladih ljudi. Pokušaćemo biti na visini zadatka i  učenicima na lijep i interesantan način približiti sve prednosti preduzetničkog poziva. Ovakvi i slični skupovi su još jedan u nizu doprinosa kojim se jačaju stečena znanja učenika, a sve u cilju njihovog podsticanja za realizaciju poslovnih ideja i pokretanje sopstvenih poduhvata”, istakla je Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore.

Ona je naglasila da preduzetništvo mladih predstavlja veliki potencijal, ali i obavezu, da se radi na usklađivanju i poboljšanju poslovne klime u Crnoj Gori . Ova tribina, kako je naglasila,  omogućava podizanje svijesti o značaju mladih u privatnom biznisu i značaju preduzetništva za društvo..

U nastavku su učesnici mogli da čuju inspirativne priče preduzetnica Dragane Đurašković “DM kristali “ DOO Podgorica  i Radmile Čogorović “Viso prepelice” Podgorica. Obije predutzetnice su svojim zanimljivim ličnim i preduzetničkim pričama nastojale da inspirišu i podstaknu učenike da i sami postanu preduzetnici i pokrenu sopstveni biznis jednoga dana kada budu odlučivali o svom profesionalnom pravcu. Uspješne preduzetnice su  učenicima prezentovale svoj preduzetnički put od trenutka odluke da se bave privatnim biznisom do danas. Na svom primjeru su pokazale  mladima sa čime su se susretale u toku poslovanja, teškoće na koje su nailazile i način na koji su ih savladavale.

Učenici su imali priliku da saslušaju izlaganje predstavnika Unije mladih preduzetnika Uroša Bulatovića  koji je uspijo da jezikom mladih zadrži njihovu pažnju i predstavi kako sebe kao uspješnog mladog čoveka , tako i svoju organizaciju koja je okrenuta ka mladim ljudima koje podržava svojim djelovanjem.

“Danas smo imali čast da u ovoj školi održimo prvu tribinu u okviru projekta „Preduzetništvo- tvoj izbor“ koji je finansiran od strane Ministarstva sporta. U naredna dva mjeseca posjetićemo škole na Sjeveru i  nadamo se da ćemo imati priliku da naiđemo na istu ovakvu dobrodošlicu od strane vaših vršnjaka” zaključila je Dautović na kraju.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *