Naslovne strane dnevnih novina za 1. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

STEČAJNA UPRAVA KAP-A TUŽI DRŽAVU ZA 8,72 MILIONA

U postupku će se prvi put na suprostavljenim stranama naći zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i CEAC, budući da su u dosadašnjem toku stečaja koji se vodi nad KAP-om osporavali sve odluke stečajne uprave. Stečajna uprava Kombinata aluminijuma (KAP) moraće da pokrene tužbu protiv države Crne Gore zbog naplate 8,72 miliona eura, nakon što je to početkom godine naložio Apelacioni sud, saznaju Dnevne novine.

Porastao promet robe u stalnim i tekućim cijenama

Promet robe u trgovini na malo u avgustu je u poređenju sa istim periodom prošle godine 2,1 odsto veći u tekućim i 1,3 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata. Stopa prometa u trgovini na malo, kako ukazuju statističari, od januara do avgusta je u tekućim cijanama bila veća 4,5 i u stalnim 3,5 odsto.

U Boki i Traštu biće mjesta za 800 jahti

Uz marine Porto Montenegro i Luštica Bay, koje su već operativne, uz završetak marine u projektu Portonovi, Crna Gora će na području Boke Kotorske i zaliva Trašte imati više od 800 vezova za jahte, saošteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Delegacija tog resora, koju je na sajmu jahti u Monaku “Monaco Yacht Show” prošle nedjelje predvodio državni sekretar Damir Davidović, primijetila je da se posjetioci sajmu interesuju za Crnu Goru, uključujući vlasnike brodova, agente, brokere i predstavnike kompanija koje nude razne usluge u ovoj oblasti.

Dan

Ministar krije podatke o autoputu uprkos odlukama suda

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Monteput odbijaju zahtjeve MANS-a za dostavljanje osnovnih podataka o radovima na autoputu, uprkos dvijema sudskim presudama, što, kako su rekli iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, ukazuje na prikrivanje korupcije enormnih razmjera. Kako je za, Dan istakla direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković, pokušavajući da sakriju korupciju enormnih razmjera, institucije brutalno krše sudske presude i proglašavaju tajnom ključne podatke o autoputu, najskupljem projektu u istoriji Crne Gore.

Pravnici da ocijene koncesiona akta

Socijaldemokrate Crne Gore juče su poslale zvaničan zahtjev Pravnom fakultetu, Udruženju pravnika Crne Gore i Advokatskoj komori Crne Gore da se izjasne o zakonitosti koncesionih dokumenata, koje je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva stavilo na uvid javnosti, a na osnovu kojih se planira valorizacija jednog od najvrednijih resursa u našoj državi Aerodroma Crne Gore.

Na silu ćemo odgovoriti silom

Mještani sela oko rijeke Bukovice ponovili su juče, sa trećeg protestnog skupa, da neće dozvoliti da se taj vodotok uništi zarad izgradnje mini-hidrocentrale, te da će, ako bude trebalo, na silu odgovoriti silom. Protest je organizovao Ekološki pokret “Prijatelji rijeke Bukovice i mještani sela koja gravitiraju uz ovu rijeku.

Pobjeda

Bolji standard ćemo još čekati

Vlada, sindikat, ekonomski analitičari ne mogu da markiraju godinu kada će se rast BDP i investicija u autoput, turističke projekte, energetiku i poljoprivredu snažno osjetiti na standard svih građana… Svi se slažu u ocjeni da je ključ u snažnijem zapošljavanju i smanjenju broja nezaposlenih, ali sadašnje stanje različito doživljavaju.

Telekom Srbije preko M-tela Crna Gora kupuje Telekom Albanije

Telekom Srbija dao je ponudu za kupovinu Telekoma Albanija, drugog najvećeg operatera u Albaniji, a poslovna operacija će biti obavljena posredstvom kompanije M-tel Crna Gora, saznaje Portal Analitika. Srpski mediji juče su objavili da je najizvjesnije da će kupac Telekoma Albanije biti Telekom Srbije. Iz srpskog operatera su potvrdili da su predali ponudu i da su izuzetno zainteresovani za kupovinu Telekoma Albanija, koji je u vlasništvu Dojče telekoma.

SD pozvala pravnike da se izjasne o zakonitosti koncesionih dokumenata

Socijaldemokrate Crne Gore poslale su zahtjev Pravnom fakultetu, Udruženju pravnika Crne Gore i Advokatskoj komori Crne Gore da se izjasne o zakonitosti koncesionih dokumenata koje je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva stavilo na uvid javnosti, a na osnovu kojih se planira valorizacija Aerodroma Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *