Elon Musk se povlači iz uprave Tesle

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors, odstupiće s mjesta predsjednika uprave nakon nagodbe s američkim regulatorima, ali ostaje izvršni direktor kompanije, pišu u nedjelju svjetske agencije.

Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik uprave, a on i Tesla platiće po 20 miliona dolara kazne.

Musku je dato 45 dana da odstupi s mjesta predsjednika uprave.

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je u četvrtak izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražila da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila.

Tužba SEC-a, podnesena na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim investitorom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk je u četvrtak poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

SEC je u tužbi zatražio da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompanija čije se dionice uvrštene na berzu.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *