Elon Musk se povlači iz uprave Tesle

Dodajte komentar

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors, odstupiće s mjesta predsjednika uprave nakon nagodbe s američkim regulatorima, ali ostaje izvršni direktor kompanije, pišu u nedjelju svjetske agencije.

Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik uprave, a on i Tesla platiće po 20 miliona dolara kazne.

Musku je dato 45 dana da odstupi s mjesta predsjednika uprave.

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je u četvrtak izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražila da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila.

Tužba SEC-a, podnesena na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim investitorom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk je u četvrtak poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

SEC je u tužbi zatražio da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompanija čije se dionice uvrštene na berzu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *