Erste Asset Management: Dva nova fonda uskoro u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Kompanija Erste Asset Management, koja posluje u regionu, registrovala je kod crnogorske Komisije za tržište kapitala dva nova otvorena investiciona fonda, Erste Adriatic Bond i Youinvest Balanced, čijim će se investicionim jedinicama uskoro moći da trguje.

Predsjednik uprave Erste Asset Management Josip Glavaš kazao je „Vijestima“ da će biti dostupni kroz mrežu poslovnica Erste banke zainteresovanim klijentima – građanima i pravnim licima.

On je istakao da su im za ulaganje od hartija trenutno „najinteresantnije crnogorske državne obveznice“.

“Razlog je što su izdanja međunarodna i osiguravaju dovoljnu likvidnost da bi se njima moglo trgovati, a to nam je osnovni kriterijum za ulaganje u neki vrijednosni papir“, objasnio je Glavaš.

Za razliku od zatvorenih investicionih fondova čije se akcije mogu kupiti i prodati na berzi, vlasnički udjeli (tzv. investicione jedinice) kod otvorenih fondova se mogu kupiti i prodati kod samih osnivača.

Sa dva nova fonda upravljaće zaposleni u Sektoru riznice Erste banke, a u filijalama banke će se i obavljati kupoprodaja investicionih jedinica dva fonda.

“Radi se o jednom obvezničkom, konzervativnom fondu, Erste Adriatic Bondu koji prvenstveno imovinu ulaže na tržišta državnih obveznica zemalja jugoistočne Evrope, i jednom mješovitom, umjereno konzervativnom fondu, Youinvest Balancedu, koji je široko globalno diversifikovan, ali isto tako ulaže u razne vrste instrumenata od obveznica, dionica kao i u druge finansijske instrumente“, naveo je Glavaš.

Erste Adriatic Bond je njihov glavni proizvod, a to potvrđuje podatak da mu je imovina u samo pet godina postojanja porasla na 342 miliona eura, čime je, kako napominje Glavaš, „postao najveći investicioni fond u ovom dijelu Evrope“.

“Tri su osnovna razloga zašto smo se odlučili na registraciju ovih fondova u Crnoj Gori. Prvi je što mislim da ima dovoljno prostora za ponudu ovih proizvoda na ovom tržištu. Drugi razlog je što imamo adekvatnu infrastrukturu kako bismo adekvatno prodavali ove fondove, a to je mreža poslovnica Erste banke. I treći i glavni razlog je što smatramo da je sazrelo vrijeme za ovakve proizvode na crnogorskom tržištu. Tu prvenstveno mislim na pad kamatnih stopa na štednju u posljednje vrijeme, odnosno njihov trenutno nizak nivo. Pad kamatnih stopa, pored svih ostalih faktora, bio je odlučujući za rast interesa, kako građana tako i pravnih osoba, odnosno institucionalnih klijenata u svim državama gdje djeluje Erste Asset Management: od Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, pa evo sada i do Crne Gore“, istakao je Glavaš.

Erste Asset Management je ove godine proslavio 20 godina postojanja i u tom vremenu je postao najveće društvo za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj, s imovinom većom od 750 miliona eura.

Još ne funkcioniše regionalna berza

Na pitanje zašto nikad u pravom smislu nije zaživio projekat regionalne berze, Glavaš je odgovorio da je osnovni razlog različita regulativa, zatim različite valute.

“Kao najveći problem, koji je meni poznat i koji stvara najviše poteškoća, je način poravnanja transakcija. Glavni razlozi su prvenstveno regulatorne i tehničke prirode. Da i dalje postoji interes za povezivanjem, ali i povećanjem efikasnosti, dokaz je postojanje i SEE linka, koji i dalje nastavlja s radom i željom da se ovi problemi koje sam naveo što je moguće efikasnije riješe kako bismo dobili neku formu ili platformu na kojoj bismo mogli efikasno i transparentno trgovati“, kazao je Glavaš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *