EPCG: Ako se ne nađe kupac, propašće 51,65 miliona

Elektroprivreda (EPCG) koja je nedavno za 51,65 miliona eura otkupila 9,94 odsto akcija A2A u energetskoj kompaniji moraće ili da proda ili otpiše kupljene dionice. Tako barem piše u Zakonu o privrednim društvima.

Član 60 zakona, propisuje da se sopstvene akdije koje privredno društvo stekne do 10 odsto akcionarskog kapitala moraju otuđiti u roku od 12 mjeseci od njihovog sticanja, osim u posebnim slučajevima, kada je rok za prodaju tri godine. Takođe, u članu 12 istog zakona se propisuje da je društvo dužno da sopstvene akcije koje nije otuđilo u roku iz stava 11 ovog člana poništi u roku od tri dana od dana isteka roka bez posebne odluke skupštine društva i u roku od tri dana obavijesti Komisiju za hartije od vrijednosti i Centralnu depozitarnu agenciju o poništenju sopstvenih akcija. Istim zakonom je precizirano i da stečene akcije ne smiju prelaziti 10 odsto ukupnog akcijskog kapitala.

Otkup akcija od A2A dio je dogovora Vlade i italijanske kompanije, koja je upravljala energetskom kompanijom više od šest godina. Prema dogovoru, koji je i Skupština verifikovala, dosadašnji partner Vlade će tokom naredne godine prodati i ostatak vlasništva i time konačno izaći iz EPCG. Put opcija koštaće Vladu 230 miliona eura, koje će isplatiti Italijanima do polovine naredne godine. Od toga će EPCG platiti 120 miliona, a Vlada 110 miliona eura.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Check Also

Preraspoređuju 2,5 milijarde eura, na naplatu stigli Abu Dabi fond i manjak u opštinskim kasama

Budžetski priohodi procijenjeni od 2.496 milijardi eura treba da budu preraspoređeni u okviru pet segmenata, …

One comment

  1. Ne može da propadne. Ako se akcije otpišu, za tu vrijednost raste nominalna cijena ostalih akcija. Ako se proda, dolazi novi vlasnik, akcionar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.