PKCG: Elektronska fiskalizacija neće riješiti problem rada u sivoj zoni

Privrednici smatraju da Nacrt Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije neće riješiti pitanje poslovanja subjekata u sivoj zoni i njihovog prevođenja u tzv. formalni sektor.

Iz Privredne komore smatraju da predloženi propis treba unaprijediti u daljoj komunikaciji donosilaca odluka i realnog sektora, da bi se ostvario željeni efekat poboljšanja poslovnog ambijenta, odnosno jačanja fiskalne discipline.

U PKCG ocjenjuju da će prelazak na novi sistem evidentiranja prometa izazvati troškove, posebno kod malih i srednjih preduzeća zbog nabavke nove opreme i sticanja digitalnog sertifikata.

“Takođe, privrednici su ukazali da određena rješenja u Nacrtu zakona ne korespondiraju sa postojećim propisima, pa da treba korigovati predložena rješenja ili pristupiti izmjeni važećih propisa, kako bi se otklonile uočene nelogičnosti za sprovođenje elektronske fiskalizacije”, saopšteno je iz PKCG.

Oni su izrazili bojazan da bi uvođenje sistema od 1. juna 2019. moglo izazvati poteškoće zbog ljetnje turističke sezone, zato predlažu odlaganje početka implementacije zakona nakon planiranog datuma.

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, organizovala sastanak o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije.

Predstavnici Ministarstva i Poreske uprave su pojasnili da bi Nacrt Zakona trebalo da rezultira efikasnijom kontrolom transakcija, odnosno svih isporuka proizvoda i usluga, što će značajno doprinijeti smanjenju neformalne ekonomije u ovoj oblasti.

“Takođe, navode da se predloženim propisom stvaraju uslovi za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju obveznika, što će u krajnjem rezultirati postepenim smanjivanjem poreske administracije”, dodali su u PKCG.

Na primjedbe vezane za potrebu donošenja podzakonskih akata, predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave istakli su da je njihova izrada planirana u najskorijem roku, te da će se i kroz ovu aktivnost blisko komunicirati sa privredom, u cilju donošenja propisa koji su primjenljivi u praksi, uz predviđeni testni period.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i planiranog projekta elektronske fiskalizacije otvorena je do 10. oktobra.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *