Naslovne strane dnevnih novina za 29. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Privatnici upravljaju polovinom evropskih aerodroma

Davanje aerodroma na upravljanje ili njihova potpuna privatizacija trend je koji je počeo 80-ih godina prošlog vijeka, ali u naš region je stigao relativno nedavno. Uz sve dileme u javnosti, istraživali smo kakva je situacija na globalnom i evropskom tržištu i zašto je ovaj trend sve prisutniji. Na globalnom nivou danas oko 14 odsto aerodroma ima privatne kompanije u vlasničkoj ili upravljačkoj strukturi, dok je u Evropi taj broj znatno veći i iznosi oko 50 odsto

Viši sud ukinuo presudu o isplati otpremnina

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu Osnovnog o isplati otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) i predmet vratio na ponovno odlučivanje, saopštio je predstavnik penzionisanih radnika fabrike Nikola Raković. Na protestu bivših radnika, održanom ispred zgrade Vlade, Raković je kazao da je u rješenju navedeno da se odredbe zakona ili drugih propisa za koje je utvrđeno da nijesu saglasne Ustavu ili zakonu, ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanja odluke Ustavnog suda, ukoliko do tada nijesu pravosnažno riješene.

Auto-put značajan i za Kinu

Izgradnja auto-puta Bar-Boljare ima ogroman značaj za Crnu Goru i Kinu, ocijenjeno je u razgovoru ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa novoimenovanim kineskim ambasadorom Liuom Jinom. Nurković i Jin su se saglasili da su odnosi dviju država najbolji u istoriji, i da postoji prostor da budu bolji, naročito kada je u pitanju saobraćajni resor.

Dan

Penzioneri ostali bez otpremnina

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda o isplati otpremni na penzionerima Kombinata aluminijuma (KAP) i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno razmatranje. Penzionerima je trebalo da se isplati 5,45 miliona eura na osnovu Zakona o isplati otpremnina za bivše radnike podgoričke fabrike, koji je usvojen polovinom 2015. godine.

Komora neustavno naplaćivala članarinu

Ustavni sud donio je odluku da je član 2 statuta kojim je propisana obavezna članarina za sve privrednike danom registracije u CRPS neustavna. Ipak, privrednici će nastaviti da plaćaju članarinu, jer je donesen novi statut u skladu sa Zakonom o PKCG. Iz GP URA su najavili da će naredne sedmice tražiti ocjenu ustavnosti člana 6 zakona, kojim je propisana obavezna članarina

BDP veći 550 eura po stanovniku

Bruto nacionalni dohodak Crne Gore u prošloj godini iznosio je 4,387 milijardi eura i nominalno je veći u odnosu na2016. godinu za 10 odsto. Iz Monstata su naveli da je saldo primarnog dohotka iz inostranstva za 2017. godinu bio pozitivan i iznosio je 87,8 miliona eura.

Pobjeda

Crna Gora napravila najveći iskorak u Berlinskom procesu

Berlinski proces predstavlja sinonim za kvalitetnu pripremu zemalja regiona za integrisanje u jedinstveno tržište, saopštio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović na regionalnoj konferenciji ,,Zapadni Balkan 2030. – vizije, želje i realnost, kojaje održana u Beogradu. – Crna Gora je u ovom procesu napravila do sada najveći iskorak, mnogo uradila na unapređenju ekonomskih sloboboda, otvorenosti, transformaciji privrede, povezivanju sa svijetom, a i svoj bezbjednosni okvir je zaokružila članstvom u NATO kazao je Golubović.

Ključna izgradnja auto-puta

Izgradnja auto-puta Bar-Boljare ima ogroman značaj za Crnu Goru i Kinu, ocijenjeno je u razgovoru ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića sa novoimenovanim kineskim ambasadorom Liu Đinom. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Nurković i Đin su se saglasili da su odnosi dvije države najbolji u istoriji i da postoji prostor da budu bolji, naročito kada je u pitanju saobraćajni resor.

Saradnjom do većeg broja putnika i novih linija

Regionalna saradnja doprinosi intenziviranju obima avio-saobraćaja i razvoju aerodroma u okruženju, sa ciljem povećavanja broja putnika i otvaranja novih linija, zaključeno je na sastanku izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića sa kolegama iz Beograda i Sarajeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *