Tržište električnih bicikala premašiće 25 milijardi dolara

Dodajte komentar

U svijetu je prošle godine prodato 34 miliona električnih bicikala, a očekuje se da će njihova prodaja 2023. godine premašiti 40 miliona primjeraka i da će ukupna vrijednost tog tržišta premašiti 25 milijardi dolara, objavio je časopis “Biznis i finansije”.

Ogromna većina proizvedenih dvotočkaša na struju odlazi u Kinu, dok se ostatak uglavnom raspoređuje na tržišta Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Navodi se da Amerika, iako kaska za Azijom i Evropom, posljednje dvije godine bilježi najveći rast u prodaji električnih bicikala, 25 posto godišnje, a u Evropi prednjače Holanđani te Austrijanci i Danci, dok se kao ozbiljni proizvođači nameću Portugalci.

Globalno tržište električnih bicikala raste velikom brzinom, a prognoze kažu da se takav trend neće uskoro prekinuti, zato što žitelji gradova sve više žele da posjeduju “zelena”, efikasna, ali i zapreminski ekonomična prevozna sredstva.

“Nagla ekspanzija korištenja e-bicikala omogućena je zahvaljujući naglom padu cijena proizvodnje litijum-jonskih punjivih baterija prije nešto više od deset godina. Dodatan zamah rastu prodaje električnih dvotočkaša očekuje se i od uprava najvećih svjetskih gradova, koji se već godinama suočavaju sa problemima vezanim za saobraćajne gužve i zagađenost vazduha”, piše “Biznis i finansije”.

Kinezi već sada toliko masovno upotrebljavaju e-bicikle, da je njihova vožnja prije dvije godine postala i zvanično zabranjena na ulicama Pekinga i nekoliko drugih gradova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *